Nieuws

Murdoch-case op mondiale conferentie onderzoeksjournalistiek

Nick Davies, de onderzoeksjournalist die een grote rol speelde in de onthulling van het Britse afluisterschandaal, is één van de prominente sprekers op de Global Investigative Journalism Conference in Kiev. De GIJC, van donderdag 13 tot en met zondag 16 oktober, wordt voor de zevende keer gehouden. Veel vooraanstaande onderzoeksjournalisten uit de hele wereld dragen met lezingen en workshops bij aan het programma. Op de rol staan onder meer workshops als New Digital Storytelling, Working Undercover, Transnational Investigations, en Methods for Text Mining. Er is ook een serie workshops gewijd aan prijswinnende onderzoeken. Op woensdag 12 oktober, een dag voordat de conferentie van start gaat, kunnen belangstellenden deelnemen aan een excursie naar Tsjernobyl. Inschrijfformulier vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk