Nieuws

Murdoch-case op mondiale conferentie onderzoeksjournalistiek

Nick Davies, de onderzoeksjournalist die een grote rol speelde in de onthulling van het Britse afluisterschandaal, is één van de prominente sprekers op de Global Investigative Journalism Conference in Kiev. De GIJC, van donderdag 13 tot en met zondag 16 oktober, wordt voor de zevende keer gehouden. Veel vooraanstaande onderzoeksjournalisten uit de hele wereld dragen met lezingen en workshops bij aan het programma. Op de rol staan onder meer workshops als New Digital Storytelling, Working Undercover, Transnational Investigations, en Methods for Text Mining. Er is ook een serie workshops gewijd aan prijswinnende onderzoeken. Op woensdag 12 oktober, een dag voordat de conferentie van start gaat, kunnen belangstellenden deelnemen aan een excursie naar Tsjernobyl. Inschrijfformulier vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk