Nieuws, Woo

Succes RTL Nieuws in Wob-zaak DNB

RTL Nieuws heeft een succes geboekt in een Wob-procedure tegen De Nederlandse Bank. De redactie vroeg in 2010 de declaraties op van toenmalig DNB-president Nout Wellink en zijn collega’s. DNB weigerde omdat ze uitgezonderd zou zijn van de WOb. Het bezwaar dat RTL Nieuws daartegen aantekende, werd verworpen. Daarop stapte RTL naar de Amsterdamse rechtbank. En die oordeelt nu dat DNB voor haar overheidstaken wél onder de WOb valt en met een nieuw besluit moet komen. Een doorbraak, aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein: “DNB heeft zich jaren met hand en tand verzet tegen openbaarheid, maar wordt nu gecorrigeerd door de rechter: als het gaat om besteding van belastinggeld moet dat gewoon netjes en precies worden verantwoord.”

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk