Nieuws

Trainingsconferentie lokale uitzoekjournalistiek

Ben je actief in de regionale of lokale journalistiek en sta je te popelen om eens wat meer speurwerk te verrichten? De VVOJ ondersteunt de lokale uitzoekjournalistiek. Op 24 september 2011 was er een trainingsconferentie volgepakt met trainingen en workshops. Van slim zoeken op internet tot het doopceel lichten van de wethouder. Voor slechts 25 euro deed je mee. Een vervolgdag wordt georganiseerd.


“Zoek het zelf maar uit!”
Trainingen bomvol praktische trainingen en tips

Op 24 september 2011 vindt in Utrecht de allereerste trainingsconferentie plaats die speciaal is opgezet voor journalistieke speurhonden bij lokale en regionale media. Weinig tijd en geld of journalistieke ervaring, maar sta je toch te trappelen om zaken eens wat dieper uit te zoeken in je eigen gemeente, provincie of streek? Op deze dag leer je voor een toegangsprijs van slechts 25 euro hoe je dat aanpakt!

De training is bedoeld voor alle journalisten van lokale en regionale media met een hart voor het journalistieke uitzoekwerk. Slim eenvoudig zoeken op het internet, ontdekken wie wie kent in de gemeente, het doopceel van de wethouder lichten. Maar ook: historische archieven uitpluizen en de voornaamste handgrepen leren van de camjo (de journalist-met-de-camera). Het komt allemaal aan bod.

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), die deze dag organiseert, heeft een keur aan vakjournalisten uit Vlaanderen en Nederland aangetrokken. Collega’s die snappen wat de plaatselijke speurneus nodig heeft.

Gun jezelf deze unieke kans en schrijf je in, alleen of samen met collega’s. We gaan het waarmaken: de onstuitbare opmars van de plaatselijke uitzoekjournalist!

Op een rijtje:
Trainingsconferentie lokale uitzoekjournalistiek 2011
Wanneer: zaterdag 24 september
Waar: Hogeschool Utrecht, Padualaan, Uithof Utrecht
Tijd: Van 9.00 – 17.00 uur. Om vijf uur is er een afsluitende borrel
Prijs: 25 euro. Dat is inclusief lunch, koffie en thee, borrel na afloop
Precieze programma en de trainers worden nog bekend gemaakt

Schrijf je in door een mail te sturen naar: secretariaat@vvoj.org, en vermeld als onderwerp: training lokale uitzoekjournalistiek. Het aantal plaatsen is beperkt.

Download en verspreid de flyer.

Mede mogelijk gemaakt door

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk