Kenniscentrum, Nieuws, VVOJ Vereniging

VVOJ krijgt subsidie voor Kenniscentrum

De VVOJ krijgt een subsidie van 50.000 euro van het Stimuleringsfonds voor de pers om het bestaande Kenniscentrum van de vereniging drastisch uit te breiden. Dit meldt vereningsvoorzitter Henk van Ess donderdag. De subsidie wordt verstrekt in het kader van de Innovatieregeling van het Stimuleringsfonds.

Doel is om het Kenniscentrum, zoals dit deels al bestaat op de website van de VVOJ (“Vakgids“), ruimschoots uit te breiden en daarbij een Medialab op te zetten.

Over twee jaar moet het Kenniscentrum dé centrale plek worden waar journalisten naar toe gaan om hun onderzoeksvaardigheden – methoden, technieken en best practises – te ontwikkelen dan wel uit te breiden.

Het nog op te zetten Medialab wordt de centrale plek binnen dat Kenniscentrum waar vakgenoten complexe journalistieke verhalen vergaren, verwerken, visualiseren en presenteren op tal van nieuwe platforms, zoals het web, tablet computer en de mobiele telefoon.

Door zo’n groot scala aan innovatief gepresenteerde verhalen tezamen in één Medialab te plaatsen, kunnen collega’s van elkaar leren, is het idee.

In zijn toekenningsbrief schrijft het Stimuleringsfonds dat de subsidie wordt toegekend vanwege het innovatieve karakter van het Medialab.

Door journalisten vertrouwd te maken met nieuwe ontwikkelingen op hun terrein, “brengt u een vernieuwing aan in de band tussen journalistiek en samenleving en introduceert u nieuwe journalistieke modellen en werkwijzen,” aldus het Stimuleringsfonds.

Het fonds voegt eraan toe dat deze vernieuwing de “persverscheidenheid vergroot”.

De uitbreiding van het Kenniscentrum compleet met een Medialab kwam mede tot stand naar aan leiding van de evaluatie van de VVOJ-congressen van de afgelopen jaren.

Daaruit bleek dat deelnemers aan het grootste evenement voor onderzoeksjournalisten in Vlaanderen en Nederland grote belangstelling hebben voor trainingen in nieuwe onderzoeks- en presentatietechnieken van journalistieke producties.

Het is de bedoeling om het Medialab in de komende twee jaar te ontwikkelen. De komende maanden gaan bestuur, directie en webredactie hier intensief mee bezighouden. De redactie zal de leden via de website op de hoogte houden van de voortgang van het project.

In de tussentijd blijven suggesties en ideeën altijd welkom. Je kunt ze sturen naar de webredactie, webredactie@vvoj.org.

Bovenstaand bericht was het 1.000e nieuwsbericht dat sinds de oprichting op de VVOJ-website verscheen. Op naar 2.000!

Gerelateerde artikelen

cafe

Alle startende, jonge en aspirant-onderzoeksjournalisten opgelet! Donderdag 20 juni zal er weer een VVOJ Start Café plaatsvinden.

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk