Kenniscentrum, Nieuws, VVOJ Vereniging

VVOJ krijgt subsidie voor Kenniscentrum

De VVOJ krijgt een subsidie van 50.000 euro van het Stimuleringsfonds voor de pers om het bestaande Kenniscentrum van de vereniging drastisch uit te breiden. Dit meldt vereningsvoorzitter Henk van Ess donderdag. De subsidie wordt verstrekt in het kader van de Innovatieregeling van het Stimuleringsfonds.

Doel is om het Kenniscentrum, zoals dit deels al bestaat op de website van de VVOJ (“Vakgids“), ruimschoots uit te breiden en daarbij een Medialab op te zetten.

Over twee jaar moet het Kenniscentrum dé centrale plek worden waar journalisten naar toe gaan om hun onderzoeksvaardigheden – methoden, technieken en best practises – te ontwikkelen dan wel uit te breiden.

Het nog op te zetten Medialab wordt de centrale plek binnen dat Kenniscentrum waar vakgenoten complexe journalistieke verhalen vergaren, verwerken, visualiseren en presenteren op tal van nieuwe platforms, zoals het web, tablet computer en de mobiele telefoon.

Door zo’n groot scala aan innovatief gepresenteerde verhalen tezamen in één Medialab te plaatsen, kunnen collega’s van elkaar leren, is het idee.

In zijn toekenningsbrief schrijft het Stimuleringsfonds dat de subsidie wordt toegekend vanwege het innovatieve karakter van het Medialab.

Door journalisten vertrouwd te maken met nieuwe ontwikkelingen op hun terrein, “brengt u een vernieuwing aan in de band tussen journalistiek en samenleving en introduceert u nieuwe journalistieke modellen en werkwijzen,” aldus het Stimuleringsfonds.

Het fonds voegt eraan toe dat deze vernieuwing de “persverscheidenheid vergroot”.

De uitbreiding van het Kenniscentrum compleet met een Medialab kwam mede tot stand naar aan leiding van de evaluatie van de VVOJ-congressen van de afgelopen jaren.

Daaruit bleek dat deelnemers aan het grootste evenement voor onderzoeksjournalisten in Vlaanderen en Nederland grote belangstelling hebben voor trainingen in nieuwe onderzoeks- en presentatietechnieken van journalistieke producties.

Het is de bedoeling om het Medialab in de komende twee jaar te ontwikkelen. De komende maanden gaan bestuur, directie en webredactie hier intensief mee bezighouden. De redactie zal de leden via de website op de hoogte houden van de voortgang van het project.

In de tussentijd blijven suggesties en ideeën altijd welkom. Je kunt ze sturen naar de webredactie, webredactie@vvoj.org.

Bovenstaand bericht was het 1.000e nieuwsbericht dat sinds de oprichting op de VVOJ-website verscheen. Op naar 2.000!

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk