Nieuws, VVOJ Activiteiten, VVOJ Vereniging, Woo

Ledenoproep: deel je Wob-ervaringen

Heb je ervaring met de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob)? Wilde je ooit gebruik maken van de wet, of heb je dat gedaan en bleek dat een lastig traject? Jouw verhaal kan aanleiding zijn voor de Nationale Ombudsman om een onderzoek in te stellen naar de werking van de Wob in Nederland. Aarzel niet maar mail zo snel mogelijk naar vind@me.com.

De oproep aan alle VVOJ-leden om hun Wob-ervaringen te delen volgt op een gesprek dat eerder deze maand plaatsvond bij de Nationale Ombudsman. Behalve Henk van Ess (namens de VVOJ) namen ook Roger Vleugels (o.m. Wob-adviseur bij Nederlandse media), Brenno de Winter (onderzoeksjournalist met ruime Wob-ervaring) en Stef van Grieken (voorzitter open data vereniging Hack de Overheid) deel aan het gesprek.

‘Doel van het gesprek was, om de Ombudsman munitie te geven voor onderzoek naar werking en uitvoering van de WOB,’ aldus Henk van Ess.

‘De Nationale Ombudsman heeft ons gevraagd om zo veel mogelijk cases en tips aan te leveren van onze leden over de Wob. Hij neem de kwestie zeer serieus.’

‘Hij wil zo veel mogelijk informatie van journalisten hebben over de WOB. We zijn op zoek naar iedereen: mensen die nog nooit met de Wob in aanraking zijn geweest, maar die een keer een poging hebben gewaagd en om oneigenlijke redenen zijn afgeschrikt. En mensen die meerdere keren, al dan niet met succes, verzoeken hebben ingediend.’

‘Wat we vooral van je willen weten is: hoe lang moest je wachten voordat je iets hoorde op je Wob-verzoek? Werd je al dan niet met en kluitje in het riet gestuurd? Hoe verliep de communicatie? Kreeg je überhaupt antwoord? Hoe werd er met jou als journalist omgegaan? Hoe kreeg je de gegevens die je opvroeg, aangeleverd? Was dat in een werkbare vorm?’

Kortom: heb jij Wob-ervaring en/of ken je collega’s met Wob-ervaring en wil je bijdragen aan een mogelijk onderzoek over de werking van deze wet door de Nationale Ombudsman? Stuur vóór 1 juli een mailtje aan vind@me.com met daarin je naam en contactgegevens. Je verhaal hoef je nog niet in dat mailtje op te schrijven. De VVOJ neemt zelf contact met je op om te horen wat jouw Wob-ervaring is.

Links:
VVOJ: ‘Ombudsman overweegt onderzoek Wob’
Dossier Wob op de VVOJ website

Gerelateerde artikelen

De VVOJ-Regiomiddag in Delft bood een gevarieerd programma met informatie over fondsen, inspirerende journalistieke verhalen, tips, en nieuwe tools. Wil je terugkijken? Een kort verslag en de presentaties zijn toegevoegd aan de site. Benieuwd naar de volgende Regiomiddag? Die is dinsdag 7 oktober in Groningen.

Voorafgaand aan de Loep-uitreiking op vrijdag 20 juni in Domstad in Utrecht organiseert de VVOJ opnieuw de VVOJ Masterclasses. Interactieve deepdives met (internationale) trainers van naam om je onderzoeksjournalistieke kennis én vaardigheden te verdiepen. Met onder meer: Karel Degraeve (VRT) over AI in de onderzoeksjournalistiek, Alison Killing (FT) over het onderzoeken van China op basis van satellietbeelden en handelsstromen, Tom Kreling (NRC) en Merijn Rengers (NRC) over financiële onderzoeksjournalistiek, Leon Giesen (Mondo Leone) met een Meesterklas Vertellen en Dirk Mostert en Hester van Yperen (KRO-NCRV) over wederhoor in de onderzoeksjournalistiek.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk