Nieuws

Veel VVOJ-ers onder winnaars De Tegel

VVOJ-ers waren ook dit jaar zeer goed vertegenwoordigd onder de winnaars van De Tegel, de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse journalistieke producties. Maandag werd bekend wie zich winnaar van de prestigieuze prijs mochten noemen.

De VVOJ-leden die de prijs van 2011 op hun naam schrijven zijn, in alfabetische volgorde, Kees van den Bosch, Robert Chesal, Joep Dohmen, Robert v.d. Griend, Irene Houdhuijs, Gerard Leenders en Marcia Nieuwenhuis.

Robert van de Griend en zijn collega Sander Donkers kregen de prijs in de categorie “Print-Achtergrond” voor hun artikel De man die de koningin aanrandde (Vrij Nederland).

Gerard Leenders, Irene Houthuijs en Kees van den Bosch wonnen tezamen in de categorie “Radio-Achtergrond” met Opkomst en Ondergang van het Nationaal Historisch Museum (Argos, VPRO).

Joep Dohmen (NRC Handelsblad) en Robert Chesal (Radio Nederland Wereldomroep) kregen de H. J. A. Hofland Tegel voor hun onderzoek naar misbruik in de Rooms-katholieke kerk.

Marcia Nieuwenhuis (De Pers) kreeg de F. W. Sijthoff Tegel in de categorie “Talent” .

Het was de vijfde keer dat De Tegel werd uitgereikt. Voor de finale waren éénentwintig producties en twee talenten genomineerd. Voor het eerst werd dit jaar ook de Gouden Tegel uitgereikt voor de journalistieke productie die volgens de jury de beste van het jaar was. Voor de Tegel werden in totaal 230 journalistieke producties in acht categorieën beoordeeld.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk