Nieuws

Debat: hoe informeert de publieke omroep?

Hoe informeert de publieke omroep? Dat is het thema van een debat op dinsdagavond 10 mei in Hilversum, geleid door Clairy Polak. Deelnemers zijn Gerard Timmer (directeur TV-programmering NPO), Jan de Jong (directeur NOS), Marc Josten (hoofdredacteur HUMAN), Nico Haasbroek (ex-hoofdredacteur NOS Journaal), Caroline van den Heuvel (programmamaker EenVandaag) en Ad van Liempt (bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam). Het debat begint om 20.00 uur in het Instituut voor Beeld & Geluid te Hilversum. Lees verder voor de uitgebreide aankondiging.

Debat: hoe informeert de publieke omroep?

Dinsdag 10 mei. 20.00 uur. Instituut voor Beeld & Geluid, Mediapark, Hilversum. Toegang vrij.

Kernvragen:
• Hoe kan de informatieve kwaliteit van de publieke omroep verbeterd worden?
• Laat de publieke omroep zich bij het informeren van het publiek leiden door concurrentie met andere media en hoe belangrijk zijn de kijkcijfers?
• Hoe kan voorkomen worden dat de door de regering opgelegde bezuinigingen invloed hebben op de nieuwsvoorziening en de researchjournalistiek?

Er zal een vijf-punten-manifest worden opgesteld en besproken.

Deelnemers:

Namens de leiding van de omroep: Gerard Timmer (directeur TV-programmering NPO),  Jan de Jong (directeur NOS)
Namens de journalisten: Marc Josten (hoofdredacteur HUMAN), Caroline van den Heuvel (programmamaker EenVandaag)
Namens het burgerinitiatief APO: Nico Haasbroek (ex-hoofdredacteur NOS Journaal)
Namens de onafhankelijke critici: Ad van Liempt (eredoctor aan de Universiteit van Amsterdam)
Het debat staat onder leiding van Clairy Polak.

Aanmelden graag met een mailtje naar cafe@vvoj.org; vermeld als onderwerp ‘Omroepdebat’.

De organisatie berust bij de NVJ en de VVOJ.

<

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk