Nieuws, Woo

Website Wobbing.eu vernieuwd

De onder wobbers (journalisten en andere informatiezoekers) welbekende website Wobbing Europe is onlangs behoorlijk op de schop gegaan. Een van de belangrijke vernieuwingen is dat de website gebruikt kan worden om in allerlei landen informatie op te vragen die onder de openbaarheid van bestuur valt. Verder kunnen belangstellenden via mailinglists op de hoogte blijven van ontwikkelingen en praktijkvoorbeelden, of zelf ervaringen delen. Meer over de vernieuwingen vind je hier. De term ‘wobben’ is afgeleid van de Nederlandse Wet Openbaarheid van Bestuur, afgekort als wob.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk