Nieuws

Quote-redacteur Jordy Hubers: “We houden van lijstjes, lezers ook”

Vruchtbaar journalistiek onderzoek hoeft niet altijd weken of maanden te duren. Of klauwen met geld te kosten. In een dag of twee trok Quote-redacteur Jordy Hubers de hypotheekgegevens van de huidige ministersploeg uit het Kadaster. Het top 11-lijstje ‘Hoe woont de wetgevende macht’ werd zomaar landelijk nieuws. “Onze server stond te roken.” Niet gek voor een stukje van amper een halve pagina, dat ook eigenlijk maar toevallig tot stand was gekomen. Lees het hele interview in een nieuwe aflevering van Dossier Onderzoek (inloggen vereist).

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk