Nieuws

Uitreiking M.J. Brusseprijs voor beste journalistieke boek

Dinsdag 12 april wordt bekend wie de M.J. Brusseprijs 2011 voor het beste Nederlandstalige journalistiek boek in de wacht sleept. Uit ruim 150 inzendingen nomineerde de jury Deedee Derksen (Thee met de taliban), Joep Dohmen (Vrome zondaars), Hans Jaap Melissen (Haïti, een ramp voor journalisten), David van Reybrouck (Congo), Philip de Witt Wijnen (Joep!) en Annejet van der Zijl (Bernhard).

De M.J. Brusseprijs, aanvankelijk in het leven geroepen door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten als een tweejaarlijkse prijs, wordt nu elk jaar uitgereikt. Het prijzengeld is verdubbeld naar € 10.000. De prijsuitreiking vindt plaats in Studio Desmet, Plantage Middenlaan 4 in Amsterdam, aanvang 16.30 uur. Meer info over het bijwonen van de bijeenkomst hier.

De M.J.Brusseprijs werd in 2005 ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten door het bestuur in het leven geroepen. De journalistieke prijs is vernoemd naar de NRC-journalist M.J. Brusse (1873-1941), die dagelijks reportages en feuilletons schreef voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Hij was ook de auteur van Boefje. Bestseller was zijn boek over de Rotterdamse hoeren- en zeeliedenbuurt, Het rosse leven en sterven van de Zandstraat.

De M.J.Brusseprijs is in 2006 uitgereikt aan Jeroen Smit voor zijn boek Het drama Ahold en in 2008 aan de Vlaamse journalist Pascal Verbeken voor Arm Wallonië. In 2010 ging de prijs naar De vastgoedfraude van Gerben van der Marel en Vasco van der Boon.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk