Nieuws

Uitreiking M.J. Brusseprijs voor beste journalistieke boek

Dinsdag 12 april wordt bekend wie de M.J. Brusseprijs 2011 voor het beste Nederlandstalige journalistiek boek in de wacht sleept. Uit ruim 150 inzendingen nomineerde de jury Deedee Derksen (Thee met de taliban), Joep Dohmen (Vrome zondaars), Hans Jaap Melissen (Haïti, een ramp voor journalisten), David van Reybrouck (Congo), Philip de Witt Wijnen (Joep!) en Annejet van der Zijl (Bernhard).

De M.J. Brusseprijs, aanvankelijk in het leven geroepen door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten als een tweejaarlijkse prijs, wordt nu elk jaar uitgereikt. Het prijzengeld is verdubbeld naar € 10.000. De prijsuitreiking vindt plaats in Studio Desmet, Plantage Middenlaan 4 in Amsterdam, aanvang 16.30 uur. Meer info over het bijwonen van de bijeenkomst hier.

De M.J.Brusseprijs werd in 2005 ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten door het bestuur in het leven geroepen. De journalistieke prijs is vernoemd naar de NRC-journalist M.J. Brusse (1873-1941), die dagelijks reportages en feuilletons schreef voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Hij was ook de auteur van Boefje. Bestseller was zijn boek over de Rotterdamse hoeren- en zeeliedenbuurt, Het rosse leven en sterven van de Zandstraat.

De M.J.Brusseprijs is in 2006 uitgereikt aan Jeroen Smit voor zijn boek Het drama Ahold en in 2008 aan de Vlaamse journalist Pascal Verbeken voor Arm Wallonië. In 2010 ging de prijs naar De vastgoedfraude van Gerben van der Marel en Vasco van der Boon.

Gerelateerde artikelen

De VVOJ-Regiomiddag in Delft bood een gevarieerd programma met informatie over fondsen, inspirerende journalistieke verhalen, tips, en nieuwe tools. Wil je terugkijken? Een kort verslag en de presentaties zijn toegevoegd aan de site. Benieuwd naar de volgende Regiomiddag? Die is dinsdag 7 oktober in Groningen.

Voorafgaand aan de Loep-uitreiking op vrijdag 20 juni in Domstad in Utrecht organiseert de VVOJ opnieuw de VVOJ Masterclasses. Interactieve deepdives met (internationale) trainers van naam om je onderzoeksjournalistieke kennis én vaardigheden te verdiepen. Met onder meer: Karel Degraeve (VRT) over AI in de onderzoeksjournalistiek, Alison Killing (FT) over het onderzoeken van China op basis van satellietbeelden en handelsstromen, Tom Kreling (NRC) en Merijn Rengers (NRC) over financiële onderzoeksjournalistiek, Leon Giesen (Mondo Leone) met een Meesterklas Vertellen en Dirk Mostert en Hester van Yperen (KRO-NCRV) over wederhoor in de onderzoeksjournalistiek.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk