Cafe, Nieuws

VVOJ Café Wikileaks NL: een beknopt nieuwsoverzicht

Het komende VVOJ Café op 21 maart staat in het teken van de duizenden Nederlandse Wikileaks-files. Redacteuren Jeroen Wollaars en Marieke de Vries van de NOS, en Steven Derix en Leonie van Nierop van NRC Handelsblad zullen vertellen hoe de redacties zo’n enorme partij documenten de baas worden. Hieronder een beknopt (en onvolledig) overzicht van het nieuws en de achtergronden die de Nederlandse cables tot dusver opleverden. Meer info en aanmelden.

NRC Handelsblad (dat de documenten samen met RTL Nieuws via de Noorse krant Aftenposten bemachtigde):

Leiding NAVO wist niet van NAVO-operaties, 18-2-2011
Wikileaks-cables: VS hielden EU-voorzitter Balkenende op koers, 27-1-2011
VS: Nederlands klimaatbeleid meer woorden dan daden, 26-2-2011
Cables: Shell steunde in Nigeria bijeenkomst van rebellen, 25-1-2011
Desi Bouterse bleef tot in 2006 actief in drugscriminaliteit, 22-1-2011
Lieberman kon Nederland straffeloos schofferen, 21-1-2011
Cable: aanvaring Nederland en VS om detentie Talibaanstrijder, 21-1-2011
Shell heeft grote invloed op buitenlandbeleid kabinet, 20-1-2011
Patroon van druk op Bos om Uruzgan, 20-1-2011
VS beter ingelicht over JSF dan Kamer, 19-2-2011
Amerikanen: de AIVD keek neer op NCTb, 18-1-2011
Situatie Uruzgan in 2006 ernstiger dan bekend, 17-1-2011

Alle Wikileaks-berichten op de NRC-website

NOS (dat de cables direct van Wikileaks krijgt):

Balkenende oefende druk uit voor arrestatie Taylor, 26-1-2011
‘Moord Van Gogh: het 9/11 van Nederland’, 26-1-2011
VS werd steeds blijer met Ben Bot, 22-1-2011
Nederland vreesde invasie Antillen, 20-1-2011
Persoonlijke druk op Bos om missie, 19-1-2011
Nederland neemt het op voor Shell, 19-2-2011
Topambtenaar informeerde VS over ministersruzie, 19-2-2011
VS bestudeerde het weblog van Balkenende, 18-1-2011
Nauw contact politie en ambassade VS, 17-1-2011
Topambtenaar gaf VS moordadvies, 17-1-2011

Alle Wikileaks-berichten bij de NOS.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk