Nieuws

Oekraïense smaadklacht hoort hier niet thuis, aldus Britse rechtbank

‘A libel without a cause’, is het al genoemd. Een steenrijke Oekraïense zakenman die de Oekraïense krant Kyiv Post (Engelstalig bericht) voor een Britse rechtbank brengt wegens vermeende smaad. De beruchte Britse smaadwetgeving is namelijk bijzonder streng en werkt als een magneet voor bedrijven en organisaties die de pers willen aanklagen. In dit geval mede op grond van het feit dat de gewraakte publicatie 21 keer gedownload zou zijn vanuit Engeland. Voor de Londense rechter, dit de relatie met de UK kwalificeerde als ‘tenuous in the extreme’, was deze kwestie toch echt te gortig. Vicepremier Nick Clegg zou dit voorjaar met voorstellen komen om de smaadwetgeving aan te passen.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk