Nieuws

Oekraïense smaadklacht hoort hier niet thuis, aldus Britse rechtbank

‘A libel without a cause’, is het al genoemd. Een steenrijke Oekraïense zakenman die de Oekraïense krant Kyiv Post (Engelstalig bericht) voor een Britse rechtbank brengt wegens vermeende smaad. De beruchte Britse smaadwetgeving is namelijk bijzonder streng en werkt als een magneet voor bedrijven en organisaties die de pers willen aanklagen. In dit geval mede op grond van het feit dat de gewraakte publicatie 21 keer gedownload zou zijn vanuit Engeland. Voor de Londense rechter, dit de relatie met de UK kwalificeerde als ‘tenuous in the extreme’, was deze kwestie toch echt te gortig. Vicepremier Nick Clegg zou dit voorjaar met voorstellen komen om de smaadwetgeving aan te passen.

Gerelateerde artikelen

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk