Nieuws

Oekraïense smaadklacht hoort hier niet thuis, aldus Britse rechtbank

‘A libel without a cause’, is het al genoemd. Een steenrijke Oekraïense zakenman die de Oekraïense krant Kyiv Post (Engelstalig bericht) voor een Britse rechtbank brengt wegens vermeende smaad. De beruchte Britse smaadwetgeving is namelijk bijzonder streng en werkt als een magneet voor bedrijven en organisaties die de pers willen aanklagen. In dit geval mede op grond van het feit dat de gewraakte publicatie 21 keer gedownload zou zijn vanuit Engeland. Voor de Londense rechter, dit de relatie met de UK kwalificeerde als ‘tenuous in the extreme’, was deze kwestie toch echt te gortig. Vicepremier Nick Clegg zou dit voorjaar met voorstellen komen om de smaadwetgeving aan te passen.

Gerelateerde artikelen

Al zo’n twee decennia lang inspireren Journalismfund Europe en Thomas More Hogeschool Mechelen mensen om via het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek hun stap in de onderzoeksjournalistiek te wagen. De eenjarige opleiding serveert niet alleen de beste tools, technieken en onderzoeksmethoden, maar zet ook in op schrijfvaardigheid en cross-border samenwerkingen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk