Kenniscentrum, Nieuws, VVOJ Vereniging

‘Samenvoeging webredacties Persgroep zet klok tien jaar terug’

De klok tien jaar terugzetten. Zo noemt Erik van Heeswijk, sinds november lid van het VVOJ-bestuur, het recente besluit van De Persgroep om de internetredacties van De Volkskrant, Trouw en Het Parool los te koppelen van de papieren krantenredacties.

Tekst: Rachel Levy

Begin deze week werd bekend dat de drie dagbladen binnenkort één centrale nieuwsredactie krijgen die in Rotterdam is gevestigd. De nieuwe webredactie krijgt een eigen hoofdredacteur en valt vanaf dat moment niet meer onder de hoofdredactie van de afzonderlijke dagbladen.

Naast algemene nieuwsvoorziening gaan de drie kranten elk met een klein aantal eigen webredacteuren zorgen voor thematisch nieuws. Trouw gaat zich profileren met de thema’s groen en politiek, De Volkskrant richt zich op politiek en opinie en Het Parool gaat vanuit Rotterdam verslaan over Amsterdam, cultuur en uitgaan.

Erik van Heeswijk, in het dagelijks leven hoofdredacteur VPRO Digitaal, denkt dat het besluit ‘de lijnen doorsnijdt tussen je innovatieve staf van de nieuwe media en je ‘oude stijl’ personeel van de papieren krant. En dit terwijl er al lang geen scheidslijn meer zou moeten bestaan tussen de papieren en de online krant.’

Willen kranten overleven, zegt Van Heeswijk, dan moeten ze ‘de overstap maken naar nieuwe platforms. Je moet niet je ambacht, maar je distributie en commercie vernieuwen. Andere relaties aangaan met je doelgroep. Ik zie niet hoe dat gebeurt met dit besluit.’

Volgens de internetexpert is de kans groot dat er ‘een inhoudelijk verarmde redactie gaat ontstaan in Rotterdam. Andersom krijgen de papieren redacties geen prikkel meer om bezig te zijn met innovatie, nu ze niets meer met de internetkrant te maken hebben.’

Ook zakelijk noemt Van Heeswijk het een ‘riskant besluit. Ik zie niet hoe dit gaat bijdragen aan de winst. Je kunt natuurlijk zeggen, “de krantenwebsites hebben al tien jaar geen winst opgeleverd, dus we moeten iets doen”, maar ik vraag mij af of dit dan een goede oplossing is.’

‘We horen niets over de commerciële plannen. Er komen zelfs voltijd banen bij, hoe kan dat nu veel meer opleveren? Tenzij je echt anders gaat denken. Is het misschien niet een eerste stap naar het loslaten van het redactiestatuut? Of gaan ze straks als een persbureau nieuws leveren aan andere media?’

Van Heeswijk pleit voor een omslag in het denken van papieren krantenredactie.

‘Je redt de papieren krant niet door het medium te af te schermen, zoals met dit besluit gebeurt. Je moet er voor zorgen dat je journalisten in staan zijn om hun werk via meerdere kanalen te verspreiden.

Mijn devies is: schaf die aparte webredactie af en geef iedereen een baan op de ‘gewone’ redactie. Dwing tegelijkertijd alle journalisten om tien procent van hun tijd te besteden aan online journalistiek. Koop daarnaast een aantal sterke niche-communities en buit dat met service commercieel goed uit.’

‘Kranten hebben de afgelopen jaren commercieel de boot gemist. Sinds de opkomst van internet ZIJN al hun advertentiebronnen naar andere plekken verdwenen. Kleine advertenties vind je al jaren op Marktplaats en soortgelijke websites, contactadvertenties op de datingsites, vacatures op vacaturewebites.

De kranten weten zich daar geen raad mee, maar het samenvoegen van de webredacties biedt evenmin een oplossing voor dit probleem. Sterker nog, het legt de vinger op de zere plek.’

‘Voor de titels is het waarschijnlijk slecht, maar ik ben wel benieuwd wat een online persbureau van veertig mensen gaat brengen. Nu lijkt het voor generiek nieuws te zijn bedoeld. Maar als journalist hoop ik dat ze ook gaan innoveren.

Gebruik je website voor diepgaand onderzoek en voor de nieuwe presentatiemogelijkheden die het web biedt. Denk aan datavisualisatie, aan Computer Assisted Reporting, om maar iets te noemen.’

Meer informatie:
De webstrategie van De Persgroep de beste optie of nieuwe romantiek?, De Nieuwe Reporter, 16 januari 2011
‘Internetredacties werden gehinderd door krantenmensen die het web niet kennen en niet willen kennen’, De Nieuwe Reporter, 14 januari 2011
‘Een eigen website voor de krant is essentieel voor marketing en innovatie’, De Nieuwe Reporter, 14 januari 2011
Webredacties Parool, Trouw en Volkskrant verhuizen naar Rotterdam, De Nieuwe Reporter 13 januari 2011
Erik van Heeswijk op Twitter
LinkedIn profiel van Erik van Heeswijk

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk