Nieuws

VVOJ ondersteunt campagne voor meer EU-transparantie

Het moet niet steeds moeilijker worden om inzage te krijgen in documenten van de Europese Unie. Dit is de boodschap van de open brief die deze week aan Europese parlementariërs is gestuurd. De VVOJ was een van de meer dan 40 organisaties die de brief ondertekenden.

De open brief maakt deel uit van een bredere campagne van de non-gouvernementele organisaties Client Earth en Greenpeace, gericht tegen de aanscherping van de regels om toegang te krijgen tot de documenten.

Die aangescherpte regels, formeel bekend als Maatregel 1049/2001, volgden op een voorstel van de Europese Commissie in 2008. De commissie pleitte onder meer voor een strakkere definitie van het woord ‘document’. Databases moesten voortaan uitgesloten zijn van inzage. Lidstaten zouden een vetorecht moeten hebben en Europese instellingen zouden langere termijnen moeten krijgen om in beroep te gaan tegen het geven van inzage aan media.

De Europese Commissie stelde bovendien dat het afschermen van persoonlijke informatie niet ondergeschikt zou moeten zijn aan het publieke belang.

De open brief is inmiddels door meer dan 40 organisaties ondertekend. Particulieren of organisaties die de brief alsnog willen ondertekenen, kunnen dat hier doen.

Informatie:
Campagne coördinator Pamela Bartlett, pam@access-info.org, telefoon: +34-91-3665344

Gerelateerde artikelen

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk