Nieuws

VVOJ ondersteunt campagne voor meer EU-transparantie

Het moet niet steeds moeilijker worden om inzage te krijgen in documenten van de Europese Unie. Dit is de boodschap van de open brief die deze week aan Europese parlementariërs is gestuurd. De VVOJ was een van de meer dan 40 organisaties die de brief ondertekenden.

De open brief maakt deel uit van een bredere campagne van de non-gouvernementele organisaties Client Earth en Greenpeace, gericht tegen de aanscherping van de regels om toegang te krijgen tot de documenten.

Die aangescherpte regels, formeel bekend als Maatregel 1049/2001, volgden op een voorstel van de Europese Commissie in 2008. De commissie pleitte onder meer voor een strakkere definitie van het woord ‘document’. Databases moesten voortaan uitgesloten zijn van inzage. Lidstaten zouden een vetorecht moeten hebben en Europese instellingen zouden langere termijnen moeten krijgen om in beroep te gaan tegen het geven van inzage aan media.

De Europese Commissie stelde bovendien dat het afschermen van persoonlijke informatie niet ondergeschikt zou moeten zijn aan het publieke belang.

De open brief is inmiddels door meer dan 40 organisaties ondertekend. Particulieren of organisaties die de brief alsnog willen ondertekenen, kunnen dat hier doen.

Informatie:
Campagne coördinator Pamela Bartlett, pam@access-info.org, telefoon: +34-91-3665344

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk