Nieuws, Woo

Gemeenten mogen van rechtbank geen leges heffen bij Wob-verzoek

Twee maal succes voor RTL Nieuws de afgelopen weken: de gemeenten Leerdam en Landgraaf mogen geen leges heffen voor het uitvoeren van een verzoek op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). De rechtbanken in Dordrecht en Maastricht oordeelden respectievelijk eind december en deze week dat RTL Nieuws onterecht leges in rekening gebracht had gekregen. Een zaak van onderzoeksjournalist Brenno de Winter tegen de gemeente Heerlen, ook over leges, diende vandaag. De pleitnota valt te lezen via Bigwobber.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk