Nieuws

Noorse krant claimt uit alle 251.287 WikiLeaks-documenten te putten

Op de Global L-mailinglijst gingen er de afgelopen dagen al verschillende verzoeken richting Jan Gunnar Furuly van de Noorse krant Aftenposten. De krant claimt namelijk toegang te hebben tot alle 251.287 documenten in de Cableleak-kwestie, terwijl WikiLeaks die via een aantal aangewezen dagbladen juist sterk gedoseerd naar buiten wilde brengen. Aftenposten publiceert al dagen nieuwe stukken over ambassadeberichten die nog niemand heeft gezien, overigens alleen in het Noors. Ook buiten Noorwegen volgen media Aftenposten op de voet. Collega-journalisten verzoeken de redactie de cables te doorzoeken op thema’s die voor hun eigen lezers interessant zijn.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk