Nieuws

Noorse krant claimt uit alle 251.287 WikiLeaks-documenten te putten

Op de Global L-mailinglijst gingen er de afgelopen dagen al verschillende verzoeken richting Jan Gunnar Furuly van de Noorse krant Aftenposten. De krant claimt namelijk toegang te hebben tot alle 251.287 documenten in de Cableleak-kwestie, terwijl WikiLeaks die via een aantal aangewezen dagbladen juist sterk gedoseerd naar buiten wilde brengen. Aftenposten publiceert al dagen nieuwe stukken over ambassadeberichten die nog niemand heeft gezien, overigens alleen in het Noors. Ook buiten Noorwegen volgen media Aftenposten op de voet. Collega-journalisten verzoeken de redactie de cables te doorzoeken op thema’s die voor hun eigen lezers interessant zijn.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk