Conferentie, Kenniscentrum

RSS Feeds

Titel computertraining: RSS feeds
Datum: 20 november 2010, 9:00-10:15 uur
Trainer: Tricia Bots
Aantal deelnemers: onbekend


Tekst: Coco Gubbels

Wat is een RSS en hoe kan dit middel je werk verlichten? RSS is de afkorting van Really Simple Syndication. And simple it is… het is niet meer dan het uitzetten van een hengel om zo je vissen binnen te halen: en die vissen zijn jouw nieuwsberichten. Door de hengel juist af te stellen, komt het nieuws naar jou toe in plaats van dat jij het hele internet moet afstruinen om het te verzamelen.
RSS is dus een soort abonnement op nieuws op heel veel websites. Om die abonnementen te verzamelen en te kunnen beheren, heb je een applicatie nodig.
Daarvoor kun je bij Google terecht voor een online (webbased) rss-reader: Google Reader. Of je kiest voor een applicatie die ‘stand-alone’ draait (dus op je computer) zoals Omea Reader.
Vooral als je een onderwerp voor langere tijd wil volgen, is het makkelijk om die informatie naar je toe te laten komen. In eerste instantie kost het wat tijd om de abonnementen in te stellen, maar het neemt daarna heel veel tijd uit handen.
Er zijn verschillende manieren om je te abonneren op een RSS. Vele websites hebben een klein oranje blokje met een wit stipje en twee witte strepen, zoals hier onder:
Als je op een website op deze knop drukt, kun je instellen welke informatie je wilt ontvangen en welke reader van deze informatie je daarvoor wilt gebruiken. Google reader staat veelal voorgeprogrammeerd.
Voor het toevoegen van RSS abonnementen in Omea of een andere reader, kun je ook in de applicatie zelf een nieuwe toevoegen door het webadres van de website toe te voegen.
Je kunt in de reader zelf ook zoeken op een woord en vervolgens kiezen tussen de abonnementen die dan worden getoond. Door het aanmaken van mappen kun je zelf een overzichtelijke indeling maken van alle RSS abonnementen die je laat binnenkomen.
Iets technischer: een RSS bestaat uit een OPML bestand. Bij het importeren of exporteren werk je dus met .opml bestanden. Als je deze tegenkomt, zoals op de website van Paul Bradshaw.
* Kleine tutorial over RSS
* Een lijst van tutorials in het Engels (10 delen) over RSS en Google reader
* Google reader tutorial

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk