Conferentie, Kenniscentrum

Google Applications

Titel: Google Applications
Datum: 19 november 2010, 14:00-15:15 uur
Docent: Arlen Poort
Aantal deelnemers: onbekend
Tekst: Coco Gubbels
Google kent vele applicaties die het leven voor de gebruiker gemakkelijker maken. Zo ook Fusion Tables. Deze applicatie maakt van een tabel vol informatie een prachtige grafiek. Ook is het mogelijk om twee tabellen samen te voegen en dus informatie te combineren. Hoewel het lastig is om een verslag te maken van een actieve presentatie, probeer ik toch maar een soort van handleiding te schrijven.
Log in bij Google met je account (of maak een account aan als je deze nog niet hebt). Ga dan naar Google fusion tables. In het menu links vindt je een knop om nieuwe tabellen in te laden of om gedeelde tabellen te zoeken en openen (Public tables).
Nieuwe tabellen inladen is makkelijk: klik op ‘New table’, kies om een bestaande tabel in te laden (Import table) of een nieuwe te maken (New table). Om een bestaande tabel in te laden ga je naar Import table. Een nieuw venster opent. Kies om een tabel in te laden vanaf je computer of vanaf Google Spreadsheets (Google Documents).
Er staat een lijstje van de verschillende extensies die te gebruiken zijn. Zoek het document op, kies de kolommen die je wilt importeren (haal het vinkje weg bij de kolommen die je niet wil importeren), geef de tabel een naam die ook voor anderen makkelijk te herleiden is en klik op finish.
Ook bestaande tabellen zijn toegankelijk. Deze zijn bereikbaar onder ‘Public tables’. Eigen tabellen zijn te bewerken, de openbare tabellen niet. Het is wel mogelijk de openbare tabellen te exporteren en dan weer als eigen tabel te importeren om deze bewerkbaar te maken.
In de tabellen die openbaar zijn, kunnen anderen opmerkingen toevoegen door op de ‘cel’ van de tabel te gaan staan en op het ballonnetje te klikken dat dan verschijnt. Zo kun je werken met crowdsourcing, publieksinzet bij onderzoeksjournalistiek.
Het samenvoegen van tabellen gaat als volgt: open één van de tabellen die je samen wilt voegen, klik dan op ‘merge’ en kies de gegevens die je wilt samenvoegen.
De ingevoerde tabellen zijn om te zetten in grafieken via de knop ‘visualise’. Er zijn meerdere grafieken mogelijk, afhankelijk van het soort tabel dat je gebruikt.
Voor het invoegen van de grafiek op een website: customize, configure info window, html code opvragen en vanaf div style kopiëren. (instellingen staan hier).
Om te proberen: zoek op public tables naar stembureaustat, leeftijdmoeder of vvoj funda (gebruikte voorbeelden tijdens de workshop)
Tip: voor grote bestanden is het beter csv bestanden met komma en niet punt-komma in te laden.
Toepassingen: het omzetten van tabellen in grafieken, het samenvoegen van tabellen, het delen van tabellen.
Voor meer informatie:
Bluecircle tutorial Google Fusion Tables (video, Engelstalig)

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk