Conferentie, Kenniscentrum

Google Applications

Titel: Google Applications
Datum: 19 november 2010, 14:00-15:15 uur
Docent: Arlen Poort
Aantal deelnemers: onbekend
Tekst: Coco Gubbels
Google kent vele applicaties die het leven voor de gebruiker gemakkelijker maken. Zo ook Fusion Tables. Deze applicatie maakt van een tabel vol informatie een prachtige grafiek. Ook is het mogelijk om twee tabellen samen te voegen en dus informatie te combineren. Hoewel het lastig is om een verslag te maken van een actieve presentatie, probeer ik toch maar een soort van handleiding te schrijven.
Log in bij Google met je account (of maak een account aan als je deze nog niet hebt). Ga dan naar Google fusion tables. In het menu links vindt je een knop om nieuwe tabellen in te laden of om gedeelde tabellen te zoeken en openen (Public tables).
Nieuwe tabellen inladen is makkelijk: klik op ‘New table’, kies om een bestaande tabel in te laden (Import table) of een nieuwe te maken (New table). Om een bestaande tabel in te laden ga je naar Import table. Een nieuw venster opent. Kies om een tabel in te laden vanaf je computer of vanaf Google Spreadsheets (Google Documents).
Er staat een lijstje van de verschillende extensies die te gebruiken zijn. Zoek het document op, kies de kolommen die je wilt importeren (haal het vinkje weg bij de kolommen die je niet wil importeren), geef de tabel een naam die ook voor anderen makkelijk te herleiden is en klik op finish.
Ook bestaande tabellen zijn toegankelijk. Deze zijn bereikbaar onder ‘Public tables’. Eigen tabellen zijn te bewerken, de openbare tabellen niet. Het is wel mogelijk de openbare tabellen te exporteren en dan weer als eigen tabel te importeren om deze bewerkbaar te maken.
In de tabellen die openbaar zijn, kunnen anderen opmerkingen toevoegen door op de ‘cel’ van de tabel te gaan staan en op het ballonnetje te klikken dat dan verschijnt. Zo kun je werken met crowdsourcing, publieksinzet bij onderzoeksjournalistiek.
Het samenvoegen van tabellen gaat als volgt: open één van de tabellen die je samen wilt voegen, klik dan op ‘merge’ en kies de gegevens die je wilt samenvoegen.
De ingevoerde tabellen zijn om te zetten in grafieken via de knop ‘visualise’. Er zijn meerdere grafieken mogelijk, afhankelijk van het soort tabel dat je gebruikt.
Voor het invoegen van de grafiek op een website: customize, configure info window, html code opvragen en vanaf div style kopiëren. (instellingen staan hier).
Om te proberen: zoek op public tables naar stembureaustat, leeftijdmoeder of vvoj funda (gebruikte voorbeelden tijdens de workshop)
Tip: voor grote bestanden is het beter csv bestanden met komma en niet punt-komma in te laden.
Toepassingen: het omzetten van tabellen in grafieken, het samenvoegen van tabellen, het delen van tabellen.
Voor meer informatie:
Bluecircle tutorial Google Fusion Tables (video, Engelstalig)

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk