Conferentie, Kenniscentrum

Google Applications

Titel: Google Applications
Datum: 19 november 2010, 14:00-15:15 uur
Docent: Arlen Poort
Aantal deelnemers: onbekend
Tekst: Coco Gubbels
Google kent vele applicaties die het leven voor de gebruiker gemakkelijker maken. Zo ook Fusion Tables. Deze applicatie maakt van een tabel vol informatie een prachtige grafiek. Ook is het mogelijk om twee tabellen samen te voegen en dus informatie te combineren. Hoewel het lastig is om een verslag te maken van een actieve presentatie, probeer ik toch maar een soort van handleiding te schrijven.
Log in bij Google met je account (of maak een account aan als je deze nog niet hebt). Ga dan naar Google fusion tables. In het menu links vindt je een knop om nieuwe tabellen in te laden of om gedeelde tabellen te zoeken en openen (Public tables).
Nieuwe tabellen inladen is makkelijk: klik op ‘New table’, kies om een bestaande tabel in te laden (Import table) of een nieuwe te maken (New table). Om een bestaande tabel in te laden ga je naar Import table. Een nieuw venster opent. Kies om een tabel in te laden vanaf je computer of vanaf Google Spreadsheets (Google Documents).
Er staat een lijstje van de verschillende extensies die te gebruiken zijn. Zoek het document op, kies de kolommen die je wilt importeren (haal het vinkje weg bij de kolommen die je niet wil importeren), geef de tabel een naam die ook voor anderen makkelijk te herleiden is en klik op finish.
Ook bestaande tabellen zijn toegankelijk. Deze zijn bereikbaar onder ‘Public tables’. Eigen tabellen zijn te bewerken, de openbare tabellen niet. Het is wel mogelijk de openbare tabellen te exporteren en dan weer als eigen tabel te importeren om deze bewerkbaar te maken.
In de tabellen die openbaar zijn, kunnen anderen opmerkingen toevoegen door op de ‘cel’ van de tabel te gaan staan en op het ballonnetje te klikken dat dan verschijnt. Zo kun je werken met crowdsourcing, publieksinzet bij onderzoeksjournalistiek.
Het samenvoegen van tabellen gaat als volgt: open één van de tabellen die je samen wilt voegen, klik dan op ‘merge’ en kies de gegevens die je wilt samenvoegen.
De ingevoerde tabellen zijn om te zetten in grafieken via de knop ‘visualise’. Er zijn meerdere grafieken mogelijk, afhankelijk van het soort tabel dat je gebruikt.
Voor het invoegen van de grafiek op een website: customize, configure info window, html code opvragen en vanaf div style kopiëren. (instellingen staan hier).
Om te proberen: zoek op public tables naar stembureaustat, leeftijdmoeder of vvoj funda (gebruikte voorbeelden tijdens de workshop)
Tip: voor grote bestanden is het beter csv bestanden met komma en niet punt-komma in te laden.
Toepassingen: het omzetten van tabellen in grafieken, het samenvoegen van tabellen, het delen van tabellen.
Voor meer informatie:
Bluecircle tutorial Google Fusion Tables (video, Engelstalig)

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk