Nieuws

Zoekmachine Cablesearch op radio en tv

Cablesearch, de VVOJ-zoekmachine voor de ambassadeberichten die WikiLeaks publiceert, mag zich in zoveel belangstelling verheugen, dat we een apart berichtje wijden aan een aantal aardige radio- en tv-links. Zo skypte ‘creador de Cablesearch’ en VVOJ-voorzitter Henk van Ess met de Spaanstalige nieuwszender Nuestra Tele Noticia (NTN24). Veel discussie ook over de WikiLeaks-publicaties zelf en de rol van de (onderzoeks)journalistiek, zoals in het BNR-programma Mediazaken waar VARA-journalist en VVOJ-bestuurslid Marcel van Silfhout te horen was. Update 11-12: Leesvoer-links toegevoegd

VVOJ’ers op radio/tv over Cablesearch en WikiLeaks:
Interview Henk van Ess bij NTN24 over Cablesearch (Spaanse voice-over)
Discussie in BNR Mediazaken (mp3-podcast), 9-12, over WikiLeaks met onder andere Marcel van Silfhout, Huub Jaspers, Erwin van der Zande
Man achter WikiLeaks in de gevangenis, 8-12 Radio1 VRT, gesprek met Luuk Sengers
Jullian Assange, 8-12 Telefacts, met Luuk Sengers (terugkijken kost 1,99 euro)
Terzake (VRT), 7-12, met directeur Fonds Pascal Decroos en oud-bestuurslid VVOJ Ides Debruyne als studiogast
Radio Onjo, 4-12, met Henk van Ess en Jaus Müller (NRC)
Eén Vandaag, 4-12, waarin Margo Smit commentaar levert
Leesvoer (meer VVOJ in de media):
In de zaak Julian Assange is de nuance zoek, Radio Nederland Wereldomroep 8-12
Wie wil er nog praten met een Amerikaan?, Trouw 11-12
Journalisten moeten nieuwe kunstjes leren, De Standaard 10-12
Reporters group launches full-text search engine of WikiLeaks cables, Computerworld 3-12
Zoekmachine voor WikiLeaksdocumenten gelanceerd, Knack 3-12
Nace CableSearch, un motor de búsqueda dedicado a cables de Wikileaks, International Business Times Mexico 7-12 (Spaanstalig)
Meer links via de Cablesearch-site.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk