Nieuws

Dohmen en Chesal uitgeroepen tot Journalist van het Jaar

Nadat ze op 19 november al de VVOJ-prijs De Loep 2010 in de wacht sleepten, zijn Joep Dohmen (NRC Handelsblad) en Robert Chesal (Radio Nederland Wereldomroep) nu ook uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2010. Ze verdienen de eretitel met hun gezamenlijke onderzoek naar misbruik in de katholieke kerk. De Journalist van het Jaar wordt gekozen door de redactie en redactie-adviesraad van Villamedia. Tijdens de VVOJ Conferentie 2010 in Gent spraken de twee ook over hun langlopende onderzoek, waaruit onder meer Dohmens boek ‘Vrome Zondaars’ voortvloeide. Zie ook de video-interviews met Dohmen en Chesal.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk