Nieuws

VVOJ presents: search engine CableSearch for WikiLeaks documents

The English story about the WikiLeaks search engine CableSearch, can be read here. Dankzij een wereldwijd toegankelijke zoekmachine van de VVOJ zijn de ambassadeberichten die door WikiLeaks worden gepubliceerd nu simpel en snel te doorzoeken, onder meer op trefwoord, urgentie, bron en datum. Cablesearch heet de tool, ontwikkeld door de VVOJ onder regie van Henk van Ess (onder de vlag van de European Center of Computer Assisted Reporting).
Sinds de lancering van de tool enkele dagen terug is Cablesearch inmiddels bezocht door ruim 50.000 mensen. Doorzoeken kan verder onder meer ook aan de hand van de recentste zoekopdrachten (Zeitgeist), populariteit, bron, tag of datum. De WikiLeaks-site zelf heeft steeds meer moeite om in de lucht te blijven.

UPDATE 4-12: Van Ess wil ook in beeld proberen te brengen hoe in sommige documenten passages na publicatie alsnog geredigeerd worden en wat er aan documenten helemaal wordt ingetrokken. Er zouden zo’n 35 berichten zijn verdwenen.
Meer over WikiLeaks en Cablesearch in de media:
Argos, 4 December 4, 2010 (reportage begint bij 32:10 minuten).
EénVandaag (Wikileaks reportage begint bij 09:00 minuten van de uitzending).

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk