Nieuws

ENA publiceert analyse verslaggeving Belgische verkiezingen

In campagnetijd verdelen Belgische media de aandacht onder politieke partijen beter dan wanneer er geen verkiezingen aankomen. Dit concludeert het Electronisch Nieuwsarchief (ENA), een samenwerkingsverband van de Universiteit van Antwerpen en de Katholieke Universiteit van Leuven.
Het ENA onderzocht hoe vaak politici en partijen in nieuwsuitzendingen op televisie kwamen in de weken voorafgaand aan de Belgische verkiezingen van afgelopen juni.
N-VA partijvoorzitter Bart de Wever verscheen in de aanloop van de Belgische parlementaire verkiezingen het vaakst in de media, maar het CD&V was de partij die uiteindelijk de meeste aandacht kreeg op de nationale televisie. De resultaten van het onderzoek zijn te bekijken via Nieuwsmonitor van de ENA website.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk