Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2010 verslag: personen backgrounden

Titel: Personen backgrounden. Anders zoeken is meer vinden
Spreker: Eric Hennekam
Datum: 20 november 2010, 14:00-15:45 uur
Aantal deelnemers: 50
Tip: lees ook het verslag van Charlotte Dolaege en verslag van de sessie Zoeken in archieven met de bijbehorende downloads van Eric Hennekam.
Tekst verslag: Erik Roosens
Een groot deel van de informatie die zich op internet bevindt, valt onder het deep web. Daarom is het belangrijk om op een andere manier te zoeken.
‘Anders zoeken is meer vinden’, zegt Eric Hennecam. Enkele tips:
1. Denk als een document.
Als je vrienden van Geert Wilders wil vinden op het net, tik je bijvoorbeeld in: ‘ik was bevriend met Geert’.
2. Gebruik verschillende zoekmachines: Google, Yahoo, Bing. Ze geven een ander resultaat.
3. Zoek naar personen in Google per land. Gebruik bijvoorbeeld www.google.de voor een persoon uit Duitsland.
4. Denk aan de belangrijke levensfases van de persoon waar je informatie over wil vinden; geboorte, huwelijk, sportvereniging, …
5. Soms vind je personen op een indirecte manier. Als je weet waar iemand met vakantie is geweest, kan je op www.flickr.com zoeken naar vakantiefoto’s van die bepaalde plek gedurende die periode. Zo kan je in contact komen met de fotograaf die misschien meer informatie heeft over de persoon die je zoekt.
6. In België kan je via het Centraal Strafregister opsporen of iemand een strafblad heeft.
7. Zoek in databases. Tik bijvoorbeeld in google in ‘database oorlogsslachtoffers’ en zoek dan verder in de database.
8. Internetgids voor zoeken naar archieven en personen.
9. Ga naar Archieven, de website van Eric Hennecam.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk