Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2010 verslag: personen backgrounden

Titel: Personen backgrounden. Anders zoeken is meer vinden
Spreker: Eric Hennekam
Datum: 20 november 2010, 14:00-15:45 uur
Aantal deelnemers: 50
Tip: lees ook het verslag van Charlotte Dolaege en verslag van de sessie Zoeken in archieven met de bijbehorende downloads van Eric Hennekam.
Tekst verslag: Erik Roosens
Een groot deel van de informatie die zich op internet bevindt, valt onder het deep web. Daarom is het belangrijk om op een andere manier te zoeken.
‘Anders zoeken is meer vinden’, zegt Eric Hennecam. Enkele tips:
1. Denk als een document.
Als je vrienden van Geert Wilders wil vinden op het net, tik je bijvoorbeeld in: ‘ik was bevriend met Geert’.
2. Gebruik verschillende zoekmachines: Google, Yahoo, Bing. Ze geven een ander resultaat.
3. Zoek naar personen in Google per land. Gebruik bijvoorbeeld www.google.de voor een persoon uit Duitsland.
4. Denk aan de belangrijke levensfases van de persoon waar je informatie over wil vinden; geboorte, huwelijk, sportvereniging, …
5. Soms vind je personen op een indirecte manier. Als je weet waar iemand met vakantie is geweest, kan je op www.flickr.com zoeken naar vakantiefoto’s van die bepaalde plek gedurende die periode. Zo kan je in contact komen met de fotograaf die misschien meer informatie heeft over de persoon die je zoekt.
6. In België kan je via het Centraal Strafregister opsporen of iemand een strafblad heeft.
7. Zoek in databases. Tik bijvoorbeeld in google in ‘database oorlogsslachtoffers’ en zoek dan verder in de database.
8. Internetgids voor zoeken naar archieven en personen.
9. Ga naar Archieven, de website van Eric Hennecam.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk