Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2010 verslag: personen backgrounden

Titel: Personen backgrounden
Datum: 20 november 2010, 14:00-15:45 uur
Spreker: Eric Hennekam
Aantal deelnemers: 45
Lees ook het verslag van Erik Roosens en het verslag van de sessie Zoeken in archieven met de bijbehorende downloads van Eric Hennekam.
Tekst: Charlotte Doolaege
‘Iedere minuut telt,’ moet Eric Hennekam, bekend om zijn vermogen om zowat alles te weten te komen over zowat iedereen, hebben gedacht. Deze workshop bestond vooral uit praktische tips. Omdat kennis universeel hoort te zijn: een lijstje van de beste aanraders en links.
Google Scholar
Een handige tool van Google die de belofte waarmaakt dat alles wat ooit op het internet heeft gestaan, daar voor altijd staat. Google Scholar nog de mogelijkheid om de html-versie van tal van verwijderde sites terug te vinden.
Een andere manier om dit te doen is via de Wayback Machine.
Wie zit op welke website?
Biedt een overzicht van wie er bij welke sociale netwerksite aangesloten is. Je kan kiezen uit alle landen, namen ingeven, foto’s en e-mailadressen terugvinden, gerelateerde documenten, weblinks, video’s,…
Zoek mensen via hun naam, telefoonnummer of gebruikersnaam
Site om mensen op internet te zoeken via hun naam, e-mailadres, gebruikersnaam of telefoonnummer. Pipl.com wordt vaak gebruikt in Amerika, en haalt ook gegevens uit het zogenaamde ‘deep web’: het deel van het internet dat zoekmachines niet automatisch naar boven halen. Google bijvoorbeeld haalt slechts 30 procent van de totale inhoud van het internet boven bij het zoeken.
Vindt mensen op sociale netwerksites
Handig voor real-time zoeken. Je kan zoeken op geld, foto’s, en ook in andere sociale netwerksites. Hier helpt het zeker dat mensen slordig zijn met hun persoonlijke gegevens. ‘Iemand met Gmail heeft vaak ook een account op Picasa. Vaak beveiligen mensen dat niet eens en kan je via socialmention.com gemakkelijk aan hun foto’s,’ vertelt Hennekam.
Een gouden tip van Hennekam: ‘Denk als een document en zoek zoals iemand praat. Als je in contact wil komen met iemand die pakweg Geert Wilders kent, is het een goed idee om in Google eens te zoeken met de term ‘was bevriend met Geert’.’
IxQuick
Site die het mogelijk maakt om veilig online te zoeken zonder sporen na te laten. Bevat ook een telefoonboek met onder andere de optie om ook omgekeerd te zoeken.
Als je zoekt naar iets of iemand, gebruik dan altijd de drie grote zoekmachines: Bing, Yahoo en Google. Op het eerste zicht krijg je steeds dezelfde links aangeboden, maar het echte verschil begint na resultaat 50.
Bij het gebruik van Google kan het handig zijn om de meest specifieke versie te gebruiken. Als je een Hongaarse man zoekt, bijvoorbeeld, zoek dan met de Hongaarse Google in plaats van met de Belgische of Nederlandse.
Let bij het zoeken altijd op archiefvormers. Dat kunnen hotels, politieke partijen, de overheid, of het werk zijn. Die bevatten dikwijls veel informatie die in het deep web zit. Probeer dus ook eens om onrechtstreeks te zoeken.
Wat volgens Hennekam ook altijd interessant is, is om ook eens te zoeken naar de familie van de persoon die je opzoekt. Dat geeft je een beter beeld van diens omgeving. Je kan dat doen door – alweer – op zoek te gaan naar archiefvormers. Zoek naar sportclubs, burgerlijke stand, school, sociale netwerksites, vakbonden, sites die bijgehouden worden door de kinderen, etceter.
In Nederland kan je ook op zoek gaan naar persoonskaarten. Daar bestaat geen Belgisch equivalent voor.
Een aantal websites die Hennekam aanraadt:
* Nationaal Archief Nederland: bevat een Nederlandse database van emigranten.
* Archief waar je de stukken van de Belgische ministerraad kunt vinden.
* Amerikaanse site voor beurstoezicht. Bevat allerlei documenten die op sites uit Nederland en België nu niet meer te vinden zijn. Een voorbeeld: via deze site kan je allerlei documenten die te maken hebben met Fortis terugvinden die bij ons niet meer toegankelijk zijn.
* Interessante genealogische website
* Archieven. Als je via deze site zoekt naar ‘optie 4’, kan je een handige gids downloaden die je helpt bij het zoeken naar informatie.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk