Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2010 verslag: Twitter en Facebook

Titel computertraining: Twitter en Facebook (beginners)
Datum: vrijdag 19 november, 14:00-15:15 uur
Aantal deelnemers: ongeveer 25
Tekst: Hermina de Vries
‘Let op: beginnersniveau’ staat er onder de aankondiging van deze computertraining Twitter en Facebook. Als Michael Opgenhaffen (docent aan het Lessius in Antwerpen en KU in Leuven) vraagt wie er op Twitter zit en wie op Facebook, gaan er maar weinig vingers de lucht in.
Het is voor het eerst, vertelt Opgenhaffen, dat hij ‘voor beginners’ toevoegt aan een computertraining op het VVOJ-congres. Dat hoefde voorgaande jaren niet, omdat iedereen toen nog een beginner was. Dat is nu wel anders…
Opgenhaffen benadrukt dat de sociale media de oude journalistieke methoden (zoals je oor te luister leggen in het café) niet vervangen.
Wel is het sociale web een handige aanvullende methode. Als je op zoek bent naar iemand die fan is van McDonalds bijvoorbeeld. Zo’n fan zit waarschijnlijk op een forum over McDonalds.
Op Google voeg je aan de zoekterm ‘mcdonalds’ de term ‘forum’ en ‘site:be’ (Belgische website) of ‘site:nl’ (Nederlandse website) toe. En zo vindt je een forum waar de laatste McDonaldsnieuwtjes worden uitgewisseld.
Een andere methode is om op zoek te gaan naar een sociaal platform als Flickr,.com. Daar vindt Opgenhaffen al snel iemand met ‘Mc’ toegevoegd aan de nickname.
Voor een ‘slachtoffer’ van Labelloverslaving zoekt Opgenhaffen op www.facebook.com. Maar vergeet vooral ook
www.youtube.com niet als zoekmachine, als je op zoek bent naar iemand die kan vertellen waarom Labello zo verslavend is.
Facebook telt meer dan 500 miljoen leden, dus natuurlijk zitten daar ‘Labello-verslaafden’ tussen. Opgenhaffen waarschuwt dat journalisten niet moeten denken dat er alleen jongeren op Facebook zitten.
De meeste gebruikers zijn tussen de 25 en 45 jaar. En er komen meer en meer 60-plussers op Facebook. Het voordeel van dit sociale netwerk is dat mensen zich aanmelden met hun echte naam.
Opgenhaffen laat zien hoe je kunt zoeken via de zoekbalk van Facebook. Maar adviseert om ook te zoeken in de groepen (groups) of in ‘newsfeed’ (waar mensen vertellen wat ze aan het doen zijn).
Zoeken op regio in Facebook is lastig, maar via de ‘advanced searchapp’ lukt het wel.
Hetzelfde geldt voor Twitter. Zoeken in Twitter doe je via search.twitter.com. Gebruik de ‘advanced search’, rechts onderaan de zoekbalk om te zoeken met een plaatsbepaling.
Via www.follerwonk.com kun je zien met wie een bepaalde politicus bijv. het meest contact heeft via twitter.
Een deelnemer aan de computertraining tips www.wefeelfine.com om makkelijk blogs van over de hele wereld te doorzoeken.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk