Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2010 verslag: Twitter en Facebook

Titel computertraining: Twitter en Facebook (beginners)
Datum: vrijdag 19 november, 14:00-15:15 uur
Aantal deelnemers: ongeveer 25
Tekst: Hermina de Vries
‘Let op: beginnersniveau’ staat er onder de aankondiging van deze computertraining Twitter en Facebook. Als Michael Opgenhaffen (docent aan het Lessius in Antwerpen en KU in Leuven) vraagt wie er op Twitter zit en wie op Facebook, gaan er maar weinig vingers de lucht in.
Het is voor het eerst, vertelt Opgenhaffen, dat hij ‘voor beginners’ toevoegt aan een computertraining op het VVOJ-congres. Dat hoefde voorgaande jaren niet, omdat iedereen toen nog een beginner was. Dat is nu wel anders…
Opgenhaffen benadrukt dat de sociale media de oude journalistieke methoden (zoals je oor te luister leggen in het café) niet vervangen.
Wel is het sociale web een handige aanvullende methode. Als je op zoek bent naar iemand die fan is van McDonalds bijvoorbeeld. Zo’n fan zit waarschijnlijk op een forum over McDonalds.
Op Google voeg je aan de zoekterm ‘mcdonalds’ de term ‘forum’ en ‘site:be’ (Belgische website) of ‘site:nl’ (Nederlandse website) toe. En zo vindt je een forum waar de laatste McDonaldsnieuwtjes worden uitgewisseld.
Een andere methode is om op zoek te gaan naar een sociaal platform als Flickr,.com. Daar vindt Opgenhaffen al snel iemand met ‘Mc’ toegevoegd aan de nickname.
Voor een ‘slachtoffer’ van Labelloverslaving zoekt Opgenhaffen op www.facebook.com. Maar vergeet vooral ook
www.youtube.com niet als zoekmachine, als je op zoek bent naar iemand die kan vertellen waarom Labello zo verslavend is.
Facebook telt meer dan 500 miljoen leden, dus natuurlijk zitten daar ‘Labello-verslaafden’ tussen. Opgenhaffen waarschuwt dat journalisten niet moeten denken dat er alleen jongeren op Facebook zitten.
De meeste gebruikers zijn tussen de 25 en 45 jaar. En er komen meer en meer 60-plussers op Facebook. Het voordeel van dit sociale netwerk is dat mensen zich aanmelden met hun echte naam.
Opgenhaffen laat zien hoe je kunt zoeken via de zoekbalk van Facebook. Maar adviseert om ook te zoeken in de groepen (groups) of in ‘newsfeed’ (waar mensen vertellen wat ze aan het doen zijn).
Zoeken op regio in Facebook is lastig, maar via de ‘advanced searchapp’ lukt het wel.
Hetzelfde geldt voor Twitter. Zoeken in Twitter doe je via search.twitter.com. Gebruik de ‘advanced search’, rechts onderaan de zoekbalk om te zoeken met een plaatsbepaling.
Via www.follerwonk.com kun je zien met wie een bepaalde politicus bijv. het meest contact heeft via twitter.
Een deelnemer aan de computertraining tips www.wefeelfine.com om makkelijk blogs van over de hele wereld te doorzoeken.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk