Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2010 verslag: the investigative reporter and the social web

Titel: The investigative reporter and the social web
Datum en tijd: vrijdag 19 november, 15.45 uur
Spreker: Vadim Lavrusik
Aantal deelnemers: 40
Tekst: Anke Vellenga
Tijdens de opening had Vadim Lavrusik al de theoretische kant van sociale media besproken. In deze computertraining behandelde hij de praktische mogelijkheden van sociale platformen voor onderzoeksjournalisten.
Sociale media zijn goed te gebruiken bij onderzoeksjournalistiek omdat het in real time is. Daarnaast kan iedereen over van alles publiceren. Breaking news is vrijwel meteen op sociale platformen te vinden.
Door middel van sociale platformen kunnen zogeheten communities opgebouwd worden. Het is dan wel belangrijk om de community vooraf samen te stellen zodat het gebruikt kan worden zodra er iets gebeurd.
Door middel van community-sourcing kunnen relaties opgebouwd worden met bronnen en tips zouden opgepikt kunnen worden.
Een andere handige tool van sociale media is het delen. Functioneer als een bron en link door naar de concurrentie. Een goed voorbeeld hiervan is The Wallstreet Journal. Op Twitter gaat de krant de dialoog aan met de lezers. Volgers kunnen vragen stellen aan de WSJ, sindsdien zijn het aantal bezoekers aan de website verdubbeld.
Twee handige sites om de sociale platformen te managen zijn Tweetdeck en Hootsuite.
Op Tweetdeck is het mogelijk om Twitters the managen, plannen en filteren. Ook kunnen er zoektermen ingesteld worden. Enig nadeel is dat deze toepassing op elke computer gedownload moet worden.
Met Hootsuite kunnen verschillende sociale media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn in één platform gemanaged worden.
Om te zoeken binnen Twitter kunnen de volgende sites goed van pas komen:
– TwitterSearch: voor het zoeken in Twitter berichten;
– WeFollow: om Twitteraars te zoeken;
– NearByTweets: om de locatie van Twitteraars te zoeken;
– Listorious: om experts te vinden en te interviewen via Twitter.
Twitter is eigenlijk micro publiceren. Facebook echter is meer persoonlijk. Voor diegenen die denken om met een nepaccount Facebook-gebruikers te kunnen benaderen is het opletten geblazen: wanneer Facebook erachter komt dat iemand twee accounts heeft, worden beide accounts verwijderd.
Dit kan natuurlijk wel omzeild worden door aan te melden met twee verschillende e-mailadressen. Met Facebook questions kunnen polls uitgevoerd worden onder Facebook-gebruikers. Open Facebook kan gebruikt worden om binnen Facebook-berichten die openbaar zijn te zoeken.
LinkedIn is vooral bruikbaar om te zoeken naar professionals. Banen, werkervaring en cv’s zijn hier onder andere te vinden. Wanneer er research gedaan wordt naar een specifiek bedrijf kan dit platform erg nuttig zijn. LinkedIn beschikt over goede zoekmogelijkheden. LinkedIn groepen zijn bijna allemaal zakelijk.
Andere handige sites voor onderzoeksjournalisten zijn de volgende:
– Storify: maak verhalen met sociale media;
– Dipity: maak tijdlijnen met sociale media;
– CuratedBy: creëer of volg specifieke onderwerpen binnen Twitter;
– KeepStream: voor statistieken bijhouden van sociale media;
– ScribbleLive: voor het live bijhouden van sociale media;
– Intersect: sociale media verhalen bijhouden met tijd en locatie;
– Hyves Bedrijven: zoeken op bedrijven binnen Hyves;
– Quora; voor het stellen van vragen en vinden van antwoorden;
– Foursquare; om de locatie van gebruikers te traceren;
– Topsy; zoeken op specifieke foto’s, realtime en op verschillende websites, gaat tot 61 dagen terug;
– Bing Maps; wanneer Silverlight is gedownload is het mogelijk om de locaties van Twitteraars te achterhalen (realtime);
– Booshaka; trends op Facebook;
– Evernote; notities maken;
– WordPress; bloggen;
– Tumblr; bloggen;
– Facebook Insights; statistieken met behulp van Facebook;
– Bit.ly: aantal clicks en statistieken;
– Klout: relatie- en trefwoordenoverzichten.
Mobiele applicaties:
– 1st Video: iPhone app voor editen van audio en video;
– Qik: opnemen en streamen van videos met mobile telefoon, met archieffunctie;
– Sociale applicaties: Twitter en Facebook en dergelijke op je mobiel.
Tenslotte nog een paar tips: wees altijd jezelf op sociale media en wees specifiek.
Verder hoef je niet gebruik te maken van alle sociale platformen die er bestaan, maar gebruik de tools die je kunt gebruiken voor wat je specifiek nodig hebt.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk