Conferentie

VVOJ2010 Foto’s keynotes

Hieronder een foto-impressie van de keynotes tijdens de VVOJ Conferentie 2010 in Gent op 19-20 november. De foto’s zijn gemaakt door Fanny Maenhout, Arteveldehogeschool.


Stephen Engelberg (Pro Publica), tijdens de eerste key note, vrijdagochtend 19 november. “Soms leveren we een verhaal kant-en-klaar aan redacties, maar vaak ook verstrekken we de data en instrumenten waarmee redacties zelf het lokale verhaal kunnen maken.”

Aula 3 van de Arteveldehogeschool in Gent, tijdens de keynote van Stephen Engelberg (Pro Publica).

Vadim Lavrusik (Mashable) tijdens zijn keynote, over het nut van sociale netwerken voor onderzoeksjournalistiek. En waarom je als journalist meer gebaat bent bij een community dan bij een publiek. “An audience will watch you get your butt kicked, a community will help you.”

Afsluitende keynote, Battle of the Brains, ‘duel’ tussen zoekexperts Henk van Ess (foto boven) en Paul Myers.

Paul Myers, specialist in internetonderzoek bij de BBC, tijdens afsluitende keynote, Battle of the Brains

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk