Nieuws, VVOJ Activiteiten

De Loep 2010 uitgereikt

De onthullingen over misbruik in de katholieke kerk door NRC Handelsblad en de Wereldomroep zijn bekroond met De Loep voor de beste tekstproductie. De Loep werd vrijdagavond uitgereikt aan Joep Dohmen van NRC Handelsblad en Robert Chesal van de Wereldomroep. De Loep voor de beste audiovisuele productie is gegaan naar ‘Vieze ziekenhuizen’ van Ton van der Ham, Anique van den Bosch en Manon Blaas van Zembla. Beide Loepen werden uitgereikt door juryvoorzitter Ad van Liempt. De aanmoedigingsprijs was voor Mathias Bienstman en Berber Verpoest (MO*).

Download het juryrapport.
De prijsuitreiking vond vrijdagavond 19 november plaats tijdens de VVOJ Conferentie van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) in Gent. Het is het zevende achtereenvolgende jaar dat de prijs voor de beste journalistieke onderzoeksproducties werd uitgereikt. Een overzicht van alle genomineerden plus hun werk vind je op De Loep 2010-pagina.
Het aantal inzendingen was bijzonder hoog, en reikte zelfs over de honderd. De jury was zeer te spreken over de kwaliteit en signaleerde een aantal interessante trends. Zo viel op dat ondanks enorme problemen bij de regionale dagbladen, meerdere voortreffelijke inzendingen waren te noteren.
De jury viel eveneens op dat de thematiek van de inzendingen een bredere spreiding kende dan vorige jaren, al was het accent op financiële onderzoeksjournalistiek onverminderd groot. Bij de audiovisuele inzendingen vond de jury het opmerkelijk dat bij twee van de genomineerde programma’s de verborgen camera is ingezet om respectievelijk misstanden in de antiekhandel en vervuiling in de ziekenhuizen te onthullen.
Wel sprak de jury haar zorg uit over de financiering van de onderzoeksjournalistiek bij de publieke omroep. Het zou bijzonder te betreuren zijn als door bestuurlijke maatregelen aan programma’s als Zembla en Reporter een einde komt, aldus de juryvoorzitter.
De prijswinnaars:
De Loep voor tekstproducties gaat naar Ontucht in de Rooms-katholieke kerk, een serie artikelen in NRC Handelsblad en uitzendingen bij de Wereldomroep. Joep Dohmen en Robert Chesal toonden aan dat wat in andere landen al was geopenbaard ook in Nederland volop aan de orde is geweest: structureel en langdurig misbruik door priesters. Andere media volgden, maar deze twee journalisten bleven steeds leidend en hielden het initiatief. De jury vond dat de toon van de berichtgeving heel zorgvuldig was en dat Dohmen en Chesal bij het bewaken van de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen heel evenwichtig hebben geopereerd.
De Loep voor audiovisuele producties gaat naar verslaggever Ton van der Ham en researchers Anique van den Bosch en Manon Blaas (Zembla) voor hun productie ‘Vieze ziekenhuizen’. Van der Ham meldde zich aan om te werken in twee Nederlandse ziekenhuizen en kon daardoor aantonen dat de schoonmaakregels stelselmatig met opzet worden overtreden. De reportage werd voorbereid door de twee researchers. Volgens de jury is het programma een voorbeeld van originele, laagdrempelige onderzoeksjournalistiek met bovendien een grote maatschappelijke impact.
Mathias Bienstman en Berber Verpoest (MO*) ontvingen de aanmoedigingsprijs voor hun productie ‘Reynders spot met het parlement’. In dit voortreffelijke stuk leggen zij de opmerkelijke rol bloot van de Belgische minister van financiën Reynders, bij de benoeming van banktoezichthouders, aldus het juryrapport.
De winnaars van De Loep voor de tekstuele en audiovisuele producties ontvingen 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaar van de aanmoedigingsprijs ontving een oorkonde en een geldprijs van 750 euro.

Gerelateerde artikelen

cafe

Alle startende, jonge en aspirant-onderzoeksjournalisten opgelet! Donderdag 20 juni zal er weer een VVOJ Start Café plaatsvinden.

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk