Nieuws

Europees Hof draait vonnis subsidiepublicatie deels terug

De namen van individuele personen die Europese landbouwsubsidies krijgen, mogen niet langer gepubliceerd worden. Hiermee vernietigt het Europese Hof van Justitie een vonnis uit 2005 waarin juist bepaald was dat lidstaten exact moesten publiceren wie er precies subsidie ontving en hoeveel.
De uitspraak van 9 november 2010 geldt voor alle ‘individuen die steun krijgen van EAGF en de EAFRD. Alle lidstaten worden dan ook verzocht, stelt het vonnis, ‘om per direct de publicatie van gegevens over individuele toekenningen op te schorten. Waar het rechtspersonen betreft, mogen lidstaten de gegevens blijven publiceren.’
Het nieuwe vonnis maakt daarmee een onderscheid tussen particulieren en rechtspersonen (bedrijven, instanties en coöperaties).
De Europese Commissie heeft na de uitspraak direct haar reglementen aangepast. Duitsland en Ierland hebben hun websites, waarop de subsidie-informatie gepubliceerd stond, meteen gesloten.
De initiatiefnemers van Farm Subsidy, een samenwerkingsverband van internationale onderzoeksjournalisten onder leiding van Nils Mulvad, reageerde teleurgesteld op de uitspraak. Farm Subsidy probeert al enkele jaren boven tafel te krijgen wie er landbouwsubsidie krijgen in de Europese Unie, en hoeveel.
In het voorjaar van 2010 boekte de organisatie veel succes door met een internationale groep CAR-experts in enkele dagen tijd zoveel mogelijk feiten over subsidie-ontvangers van allerlei internetsites te verzamelen en die vervolgens samengevoegd op de eigen website te publiceren.
Die gegevens, waaronder veel informatie die lidstaten zelf niet langer mogen publiceren, blijven gewoon op de Farm Subsidy website staan.
Links:
Reactie op het vonnis van het hof van Nils Mulvad, Jack Thurston en Brigitte Alfter, voortrekkers van FarmSubsidy
EU-subsidies transparent door CAR-acties, VVOJ Nieuws 16 juni 2010
GIJC Report: data vinden op internet, VVOJ Nieuws 23 april 2010
FarmSubsidy zoekt CAR-specialisten, VVOJ Nieuws 23 maart 2010

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk