Conferentie, Nieuws, Woo

Wob hoog op agenda VVOJ2010

Leren hoe je de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob) kunt gebruiken in je werk, staat hoog op de agenda van de VVOJ Conferentie 2010 in Gent op 19-20 november.
Deelnemers aan de trainingen leren hoe je op vaak eenvoudige, originele wijze toch toegang tot documenten kunt krijgen. Ook is er speciale aandacht voor documenten over milieu en aanverwante zaken in de Europese Unie. De trainingen worden gegeven door Nederlandse, Vlaamse en internationale WOB-deskundigen. De voertaal is doorgaans Engels.
NB: More information in English about the special training on how to use the Freedom of Information Act can be found here.
Hieronder het WOB-programma in het Nederlands:

Vrijdag 19 november

15.45 – 17.00 uur, room L 03.03: Wobbing for life met Deborah Cohen (British Medical Journal) en Heleen Croonen. Cohen vertelt hier hoe de WOB haar hielp bij het ontdekken van bijwerkingen van een controversieel medicijn tegen diabetes.
Zaterdag 20 november
Bijna alle sessies op zaterdag vinden plaats in zaal L 03.05.
09.00 – 10.15 uur
Zaal L 03.06: Wobben voor beginners – Nederland, o.l.v. Brenno de Winter.
Zaal L 03.04: Wobben voor beginners – België, o.l.v. Marleen Teugels en Dirk Voorhoof.
Zaal L 03.05: Wobbing for starters – Europa, met Brigitte Alfter,

10.15 – 12.00 uur, zaal L 03.05
Toegankelijkheid van documenten op overheidswebsites, door Per Anders Johansen (Noorwegen). Noorwegen is een van de weinige landen dat lijsten publiceert van documenten die via de WOB kunnen worden opgevraagd. Hoe helpt dit journalisten? Wat kunnen we in de Europese Unie gebruiken van deze schat aan informatie uit Noorwegen? Workshop bedoeld voor de gevorderde wobber.
14.00 – 15.15 uur, zaal L 03.05
Toegang tot informatie over het milieu als manier om meer informatie te krijgen over een reeks van thema’s. Kan informatie over ICT een milieukwestie zijn? Jazeker! Met Brigitte Alfter and Brenno de Winter. Voor gevorderde wobbers.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk