Biografie, Woo

Per Anders Johansen

Per Anders Johansen Per Anders Johansen (1965) is journalist voor Aftenposten, het grootste dagblad van Noorwegen met zo’n 800.000 lezers.
Hij is gespecialiseerd in wob-verzoeken en heeft daar al zeker twintig jaar ervaring mee. Hij was hoofdredacteur van het onderzoeksprogramma NRK Brennpunkt (2000-2002) op de Noorse televisie. Ook was hij hoofd nieuws van de Noorse omroep NRK (2002-2007). Johansen won verscheidende prijzen voor onderzoeksjournalistiek.
Links:
LinkedIn profiel
Biografie of Per Anders Johansen op Wikipedia
Per Anders Johansen op Twitter

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk