Biografie

Dirk Voorhoof

Dirk VoorhoofDirk Voorhoof is hoogleraar aan de Universiteit Gent en de Universiteit van Kopenhagen waar hij o.a. de vakken mediarecht, auteursrecht en journalistieke deontologie doceert. Hij werkt mee aan verschillende juridische publicaties, waaronder Auteurs & Media (Larcier), Mediaforum (Otto Cramwinckel, Amsterdam) en De Juristenkrant (Kluwer). Hij was lid van de federale Commissie voor de Toegang tot Bestuursdocumenten (1994-2004) en is lid van de Vlaamse Regulator voor de Media en van de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media, Sectorraad Media. Als ex-jurylid van het Fonds Pascal Decroos is hij ook lid van de Kroonraad van het Fonds. Zijn onderzoek en publicaties houden vooral verband met expressievrijheid en regulering van media en journalistiek.
Van 2002 tot 2007 doceerde hij aan de universiteit van Oxford in het programma Comparative Media Law and Policy (PCMLP) en hij maakt deel uit van IMLA (International Media Lawyer Association). Hij is lid van de Advisory Committee van de International Media Law Moot Court Competition, tevens verbonden aan PCMLP. Bij Larcier verscheen Handboek Mediarecht (2003, 2007 en 2009) en samen met F. Voets en E. Brewaeys publiceerde hij Wetboek Media en Journalistiek (Kluwer, 2005, 2007 en 2009). Hij is editor van Het journalistiek bronnengeheim onthuld (Die Keure, 2007) en vanVijf jaar Raad. Een balans (2007) over de werking van de Raad voor de Journalistiek (samen met F. Voets).

Links:

Website Dirk Voorhoof Universiteit Gent
LinkedIn profiel

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk