Ook dit jaar verzorgt de VVOJ tijdens de conferentie weer een middagprogramma met speciaal op managers, hoofd- en eindredacteuren gerichte discussies en werkgroepen.
Paul Lewis (special projects editor The Guardian) en Stephen Engelberg (managing editor Pro Publica) vertellen hoe een krant en een non-profit onderzoeksjournalistieke organisatie hun onderzoeksprojecten bedenken, plannen en uitvoeren, én hoe ze hun verhalen de wereld in sturen.
Na de middagpauze geeft crowd-sourcing goeroe Paul Bradshaw (onlinejournalismblog.com) inzicht in het systematisch en zorgvuldig betrekken van het publiek bij onderzoeksverhalen. Of er kan gediscussieerd worden met Marleen Teugels en Conny Vercaigne (Arteveldehogeschool Gent) over hun recente onderzoek naar de positie en behoeften van startende journalisten op redacties en als freelancer. Een onderzoek met prikkelende en leerzame uitkomsten voor iedere manager die jonge journalisten wil spotten, aantrekken én behouden.
Datum: 19 november 2010
Tijd: 14.00 – 17.00 uur
Aanmelden (voor deelnemers aan de conferentie) kan met een mail naar secretariaat@vvoj.org.
Een ‘wolk van wantrouwen en frustratie’ bij journalisten die een Woo-verzoek hebben ingediend, en eenzelfde ‘wolk van wantrouwen en (incidenteel) spijt’ aan de kant van ambtenaren die ze moeten behandelen. Dat obstakel voor een goed functioneren van de Wet open overheid signaleert Folkert Jensma in het voorwoord van Het Woo witboek, Best practices: van journalisten, voor ambtenaren, dat de VVOJ in samenwerking met de Open State Foundation (OSF) heeft uitgebracht.