Nieuws

Van publiek naar collega, omgaan met publiekstips

Betrokkenheid vergroten van kijkers, lezers en luisteraars bij journalistieke producties en inhoud is de laatste tijd een tover-frase geworden wanneer media zich bezinnen op hun toekomst. Veel programma’s en gedrukte media roepen dus hun publiek op om tips en verhalen te melden bij de redactie, om met die input in te kunnen spelen op de verhalen die hun publiek wil lezen, horen en zien.
Maar diverse media geven in een eerlijke bui ook toe dat ze niet goed of systematisch (kunnen) omgaan met de door het publiek aangeleverde informatie en verhaalsuggesties. Een mailbox is snel gevuld met tips, maar wat dan te doen? Zelfs kwaliteitskranten hebben er veelal geen systematische aanpak voor.
Om meer zich te krijgen op de omgang door nieuwsmedia met lezers- en kijkerstips laat de VVOJ de redacties van nieuwsmedia in Nederland en België bevragen over dit onderwerp. Studenten Judith van Kessel (RU Groningen) en Simon Demeulemeester (Artveldehogeschool) zullen dit overzichtsonderzoek tijdens deze workshop presenteren.
Daarnaast zal John Bones inzicht geven in hoe zijn krant Verdens Gang, een van de grote Noorse dagbladen, een systematische aanpak voor het omgaan met lezerscontent heeft ontwikkeld. Uiteindelijk krijgen deelnemers aan de workshop aanbevelingen en tips mee om meer te maken van publieksbetrokkenheid.
Met: John Bones, Judith van Kessel, Simon Demeulemeester. Moderator: Margo Smit
Datum: 20 november 2010
Tijd: 14:00-15:15 uur

*LET OP: Voertaal gedeeltelijk Engels

Lees hier de verslagen van:
Karen Demaarsschalck
Anne Boer.
Downloads:
MA-scriptie van Judith van Kessel over tiplijnen bij Nederlandse media.
Powerpointpresentatie studenten.
Powerpointpresentatie John Bones

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk