Nieuws

Van publiek naar collega, omgaan met publiekstips

Betrokkenheid vergroten van kijkers, lezers en luisteraars bij journalistieke producties en inhoud is de laatste tijd een tover-frase geworden wanneer media zich bezinnen op hun toekomst. Veel programma’s en gedrukte media roepen dus hun publiek op om tips en verhalen te melden bij de redactie, om met die input in te kunnen spelen op de verhalen die hun publiek wil lezen, horen en zien.
Maar diverse media geven in een eerlijke bui ook toe dat ze niet goed of systematisch (kunnen) omgaan met de door het publiek aangeleverde informatie en verhaalsuggesties. Een mailbox is snel gevuld met tips, maar wat dan te doen? Zelfs kwaliteitskranten hebben er veelal geen systematische aanpak voor.
Om meer zich te krijgen op de omgang door nieuwsmedia met lezers- en kijkerstips laat de VVOJ de redacties van nieuwsmedia in Nederland en België bevragen over dit onderwerp. Studenten Judith van Kessel (RU Groningen) en Simon Demeulemeester (Artveldehogeschool) zullen dit overzichtsonderzoek tijdens deze workshop presenteren.
Daarnaast zal John Bones inzicht geven in hoe zijn krant Verdens Gang, een van de grote Noorse dagbladen, een systematische aanpak voor het omgaan met lezerscontent heeft ontwikkeld. Uiteindelijk krijgen deelnemers aan de workshop aanbevelingen en tips mee om meer te maken van publieksbetrokkenheid.
Met: John Bones, Judith van Kessel, Simon Demeulemeester. Moderator: Margo Smit
Datum: 20 november 2010
Tijd: 14:00-15:15 uur

*LET OP: Voertaal gedeeltelijk Engels

Lees hier de verslagen van:
Karen Demaarsschalck
Anne Boer.
Downloads:
MA-scriptie van Judith van Kessel over tiplijnen bij Nederlandse media.
Powerpointpresentatie studenten.
Powerpointpresentatie John Bones

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk