Nieuws

Van publiek naar collega, omgaan met publiekstips

Betrokkenheid vergroten van kijkers, lezers en luisteraars bij journalistieke producties en inhoud is de laatste tijd een tover-frase geworden wanneer media zich bezinnen op hun toekomst. Veel programma’s en gedrukte media roepen dus hun publiek op om tips en verhalen te melden bij de redactie, om met die input in te kunnen spelen op de verhalen die hun publiek wil lezen, horen en zien.
Maar diverse media geven in een eerlijke bui ook toe dat ze niet goed of systematisch (kunnen) omgaan met de door het publiek aangeleverde informatie en verhaalsuggesties. Een mailbox is snel gevuld met tips, maar wat dan te doen? Zelfs kwaliteitskranten hebben er veelal geen systematische aanpak voor.
Om meer zich te krijgen op de omgang door nieuwsmedia met lezers- en kijkerstips laat de VVOJ de redacties van nieuwsmedia in Nederland en België bevragen over dit onderwerp. Studenten Judith van Kessel (RU Groningen) en Simon Demeulemeester (Artveldehogeschool) zullen dit overzichtsonderzoek tijdens deze workshop presenteren.
Daarnaast zal John Bones inzicht geven in hoe zijn krant Verdens Gang, een van de grote Noorse dagbladen, een systematische aanpak voor het omgaan met lezerscontent heeft ontwikkeld. Uiteindelijk krijgen deelnemers aan de workshop aanbevelingen en tips mee om meer te maken van publieksbetrokkenheid.
Met: John Bones, Judith van Kessel, Simon Demeulemeester. Moderator: Margo Smit
Datum: 20 november 2010
Tijd: 14:00-15:15 uur

*LET OP: Voertaal gedeeltelijk Engels

Lees hier de verslagen van:
Karen Demaarsschalck
Anne Boer.
Downloads:
MA-scriptie van Judith van Kessel over tiplijnen bij Nederlandse media.
Powerpointpresentatie studenten.
Powerpointpresentatie John Bones

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk