Nieuws

Trainingsdag datajournalistiek

De VVOJ organiseert een extra trainingsdag op donderdag 18 november. Het thema is: datajournalistiek. Over vrijwel elk onderwerp bestaan data (gestructureerde gegevens), meestal in databanken. Journalisten laten deze schat aan informatie vaak links liggen omdat ze niet weten hoe ze de data moeten ‘lezen’. Twee zeer vooraanstaande trainers uit het buitenland komen je leren hoe je data opvraagt en download en hoe je ze daarna met behulp van Excel kunt ‘ondervragen’ voor een onthullend verhaal.
Met David Donald (Center for Public Integrity en International Consortium of Investigative Journalists) en Elena Egawhary (freelance).
Datum: donderdag 18 november
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Computerzaal 4, Arteveldehogeschool
Aantal plaatsen: 20
Kosten: €25 voor congresdeelnemers.
De trainingsdag is volgeboekt

* LET OP: Apart aanmelden
* LET OP: Voertaal Engels

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk