Nieuws

Verhaalvolgend onderzoek

Valt er nog iets te verbeteren aan de manier waarop je onderzoek doet? Of ben je nieuwsgierig hoe je een journalistiek onderzoek zou kunnen aanpakken? Dan is deze introductie voor jou.
Gebaseerd op ervaringen van doorgewinterde onderzoeksjournalisten, publiceerde Mark Lee Hunter een jaar geleden de handleiding Story-Based Inquiry. A Manual for Investigative Journalists, waarin voor het eerst een systematische werkwijze voor journalistiek onderzoek wordt gepresenteerd. De Manual (uitgegeven door Unesco) is vertaald in het Engels, Frans, Chinees en Arabisch, wordt op verschillende journalistieke opleidingen gebruikt en is inmiddels duizenden keren van internet gedownload.
Luuk Sengers, een van de co-auteurs van de Manual, laat zien wat het geheim is van de methode. ‘Verhaalvolgend’ wil zeggen dat het eindproduct, het verhaal, als vertrekpunt wordt genomen. Vervolgens wordt in kleine stappen en met behulp van slimmetechnieken naar dat resultaat toegewerkt.
‘Onderzoeken doe je niet met de computer, maar met je hoofd’, licht Sengers toe. ‘De computer is een dom ding, dat we gebruiken om zaken te zoeken of te bewaren. De uitkomst van een onderzoek hangt goeddeels af van jezélf, van je manier van werken.’
Paradoxaal leer je in deze training gebruik maken van een eenvoudige onderzoeksdatabase, de ‘Masterfile’. Het is dus tóch een computertraining!
Met Luuk Sengers.

Datum:
20 november 2010
Tijd: 10.45 – 12.00
Download hier de handouts (inloggen vereist):
Handleiding hoe bouw je een digitaal archief in Excel, handout van Luuk Sengers (Word-document).
Voorbeeld van een digitaal archief in Excel, handout van Luuk Sengers (Excel document).
Lees het verslag van Jan ter Harmsel over de werkgroep verhaalvolgend onderzoek van Luuk Sengers (inloggen vereist).

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar. De middag wordt georganiseerd door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk