Woo

Onderzoek naar de farmaceutische industrie, wobbing for life

Het zijn giganten en hun rol wordt steeds belangrijker: de farmaceutische multinationals. En we krijgen er allemaal mee te maken. Maar wat maken ze voor ons? En hoe onderzoeken we hun praktijken? Deborah Cohen ging voor het British Medical Journal op zoek naar de gevolgen van een medicijn tegen diabetes. Ze wobde zich door een oerwoud aan tegenstand en weigergronden. Resultaat: het medicijn is in Engeland inmiddels verboden. Wat staat er voor ons hier te doen? En hoe maken we gebruiken van de resultaten van collega’s elders in Europa? Met Deborah Cohen en Per Anders Johansen. Moderator: Heleen Croonen
Datum: 19 november 2010
Tijd: 15:45-17:00 uur

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk