Nieuws

Non-profit and the future of investigative journalism – lessons from the United States

Key note speech Stephen Engelberg (Pro Publica). Wat doe je als de ‘reguliere’ media onderzoeksjournalistiek (vaak noodgedwongen) steeds meer laten voor wat het is? Dan zoek je naar sponsors en donors en begin je een non-profit journalistieke organisatie. Tenminste, als je in het land van de charitas, Amerika, woont. Wat kunnen wij van die Amerikaanse voorbeelden leren? Wat zijn hun resultaten? En zien wij hiermee een glimpje van onze eigen toekomst?
Stephen Engelberg staat sinds de oprichting van Pro Publica in 2008 als managing editor aan het roer van een van de meest succesvolle en invloedrijkste non-profit journalistieke organisaties van de Verenigde Staten. Met argwaan bekeken toen Pro Publica begon won de website dit voorjaar al zijn eerste Pulitzer Prijs voor onderzoeksjournalistiek. Hij vertelt over de obstakels, de mogelijkheden en de toekomst van ‘zijn’ Pro Publica.
Tijd: 11.45 – 12.20 uur
Locatie: Auditorium Arteveldehogeschool
Lees hier het verslag van Nick De Backer.

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk