Nieuws

Investigative Journalism in the social age

Key note speech Vadim Lavrusik (Mashable). Sociale media zijn niet alleen hip en happening, ze zijn ook bruikbare instrumenten journalisten. En niet alleen voor de nieuwsjagers maar ook voor de onderzoeksjournalist. Vadim Lavrusik was een van de eerste journalisten die voor zijn krant, de New York Times, het nut van sociale media als Facebook en Twitter herkende en leerde gebruiken voor het maken van diepgravende journalistieke verhalen. Inmiddels werkt hij voor Mashable en geeft hij college over zijn ervaringen als ondernemende journalist en met – wat hij noemt – ‘formerly the audience’.
Tijd: 10.50 – 11.25 uur
Locatie: Auditorium Arteveldehogeschool
Lees hier het verslag van Nick De Backer

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk