Woo

Het altaar voorbij

Wat valt er nog te onderzoeken bij religieuze functionarissen die vinden dat zij alleen aan hun god verantwoording schuldig zijn? Hoe achterhaal je de feiten zonder het breekijzer van de wob en met hooguit marginale informatie uit het justitiële circuit? Yves Delepeleire (De Standaard), Joep Dohmen (NRC) en Robert Chesal (Wereldomroep) zetten uiteen hoe zij met steun van collega’s de puzzelstukjes in elkaar pasten, met extra aandacht voor de samenwerking tussen krant en omroep.
Met Robert Chesal, Yves Delepeleire, Joep Dohmen. Moderator: Miro Lucassen
Datum: 20 november 2010
Tijd: 14:00-15:15 uur
Download hier de bijbehorende Powerpoint-presentatie van Yves Delepeleire (inloggen vereist).

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk