Woo

Grenzeloos graven in de bonnetjes

Hoe vermijd je de valkuilen van bonnetjesonderzoek? Wel de bonnen van de burgemeester wobben maar niet die van zijn chauffeur? Niet goed de regels rond declaratierechten interpreteren? RTL Nieuws weet er alles van en adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein toont de voetangels en klemmen van het wobben naar overheidsuitgaven. In België is professor Herman Matthijs van de Vrije Universiteit Brussel de ongekroonde koning van het onderzoek naar overheidsuitgaven. Hij zet uiteen hoe hij zijn weg vindt tussen de talloze organen van de Belgische staat en hoe hij de onderzoeksresultaten aan de media presenteert. Met Pieter Klein en Herman Matthijs. Moderator: Miro Lucassen
Datum: 20 november 2010
Tijd:
Blok 10.45 – 12.00

* LET OP: In deze workshop speciale aandacht voor journalistieke vragen die leven bij locale en regionale media.

Lees hier de verslagen van Stefan Acke en Richel Bernsen, en de bijbehorende presentaties van Herman Matthijs en Pieter Klein (inloggen vereist).

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk