Biografie

Joris Voorhoeve

Joris Voorhoeve Joris Jacob Clemens Voorhoeve (1945) is een Nederlands ex-politicus (onder andere oud-minister) en politicoloog. Zijn politieke functies vervulde hij lange tijd als politicus van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), maar in september 2010 zegde hij zijn lidmaatschap bij die partij op vanwege de samenwerking met de Partij van de Vrijheid (PVV). Hij is sinds januari 2010 lid van D’66.
Voorhoeve werd in 1979 benoemd tot hoogleraar Internationale Betrekkingen en Ontwikkelingen aan de Universiteit Wageningen. Vanaf 1990 was hij deeltijdhoogleraar Internationale Organisaties te Leiden.
Van 1982 tot 1991 was hij lid van de Tweede Kamer, waarvan enkele jaren als fractievoorzitter van de VVD (1986-1990). Daarna was hij vier jaar directeur van Instituut Clingendael, maar in 1994 keerde hij terug naar de landelijke politiek als minister van defensie. In die hoedanigheid kreeg hij als met het Srebrenica-drama te maken.
Joris Voorhoeve is lid van de Raad van State en hoogleraar Internationale Veiligheidsstudies aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Hij is voorzitter van de World Population Foundation (WPF), de stichting achter de MYBODY-campagne en sinds 1 juni 2007 voorzitter van de raad van toezicht van Oxfam Novib.
Links:
LinkedIn profiel
Joris Voorhoeve stapt uit VVD, Trouw 20 september 2010
Joris Voorhoeve over Srebrenica, Spraakmakende Zaken, IKON

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk