Biografie

Joris Voorhoeve

Joris Voorhoeve Joris Jacob Clemens Voorhoeve (1945) is een Nederlands ex-politicus (onder andere oud-minister) en politicoloog. Zijn politieke functies vervulde hij lange tijd als politicus van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), maar in september 2010 zegde hij zijn lidmaatschap bij die partij op vanwege de samenwerking met de Partij van de Vrijheid (PVV). Hij is sinds januari 2010 lid van D’66.
Voorhoeve werd in 1979 benoemd tot hoogleraar Internationale Betrekkingen en Ontwikkelingen aan de Universiteit Wageningen. Vanaf 1990 was hij deeltijdhoogleraar Internationale Organisaties te Leiden.
Van 1982 tot 1991 was hij lid van de Tweede Kamer, waarvan enkele jaren als fractievoorzitter van de VVD (1986-1990). Daarna was hij vier jaar directeur van Instituut Clingendael, maar in 1994 keerde hij terug naar de landelijke politiek als minister van defensie. In die hoedanigheid kreeg hij als met het Srebrenica-drama te maken.
Joris Voorhoeve is lid van de Raad van State en hoogleraar Internationale Veiligheidsstudies aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Hij is voorzitter van de World Population Foundation (WPF), de stichting achter de MYBODY-campagne en sinds 1 juni 2007 voorzitter van de raad van toezicht van Oxfam Novib.
Links:
LinkedIn profiel
Joris Voorhoeve stapt uit VVD, Trouw 20 september 2010
Joris Voorhoeve over Srebrenica, Spraakmakende Zaken, IKON

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk