Biografie, Woo

Marleen Teugels

Marleen Teugels Marleen Teugels (1959) is lector onderzoeksjournalistiek en projectleider van het onderzoek naar de noden van startende journalisten aan de Arteveldehogeschool. In opdracht van de Vlaamse administratie Media doet ze tevens beleidsvoorbereidend onderzoek over talent management in de pers en de audiovisuele productiesector, een gemeenschappelijk project van de Arteveldehogeschool en de Vrije Universiteit Brussel. Dit onderzoek sluit nauw aan bij vorig kwantitatief en kwalitatief onderzoek dat Teugels bij de Arteveldehogeschool heeft opgezet naar de werkomstandigheden van journalisten in Vlaanderen (zoals werkdruk, burnout, worklife balance). Als onderzoeksjournaliste publiceert Teugels onderzoeksdossiers in het tijdschrift Knack. Ze is gespecialiseerd in gezondheid en welzijn. Bij haar onderzoeksprojecten maakt ze geregeld gebruik van de WOB. Ze heeft als eerste journalist in België met de hulp van de VVJ en het FPD een wobproces gestart. Teugels is ook medestichter van het Irene-Reporters netwerk en heeft geparticipeerd aan meerdere grensoverschrijdende onderzoeksprojecten (zoals over de farmaceutische industrie). De artikelenreeks Asbest, de seriemoordenaar die ze samen met Nico Krols publiceerde in Knack werd in 2007 bekroond met de Dexiaprijs en De Loep van de VVOJ.
Links:
LinkedIn profiel
Tweede LinkedIn profiel
Met stille trom, boek van Marleen Teugels
Marleen Teugels vertelt over de waarde van de onderzoeksjournalistiek, VVOJ Conferentie 2009 (video)
Marleen Teugels krijgt VVOJ prijs 2007 (video)
Foto: Greet De Gendt

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk