Nieuws, Woo

Woberator, de documentaire

Daar is ‘ie dan, online te zien: Woberator, de documentaire. Journalisten, wob-experts, politici en een wetenschapper belichten de problemen met de Wet openbaarheid van bestuur en de stand van openheid in Nederland, een land met “een beetje een geheimzinnige bestuurderscultuur”, aldus Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks). Klik door voor de video.


Woberator, de documentaire from Brenno de Winter on Vimeo.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk