Nieuws

RvdJ: Telefoongesprek opnemen voor adequate weergave mag

‘Het staat een journalist vrij een telefoongesprek op te nemen wanneer dit nodig is om een onbetwistbare en zo adequaat mogelijke weergave van het besprokene te kunnen publiceren’, aldus de vernieuwde Leidraad (pdf inclusief toelichting) van de Raad voor de Journalistiek. Er ontstond ophef toen de RvdJ vorig jaar een journalist juist hiervoor op de vingers tikte. Voor openbaarmaking van de opname is nog altijd toestemming van de geïnterviewde nodig. Als het aan minister Hirsch Ballin ligt, wordt het heimelijk opnemen van je eigen telefoongesprekken juist strafbaar. Wat de VVOJ betreft, gaat dit omstreden wetsvoorstel in de huidige vorm direct van tafel (brief pdf).

Gerelateerde artikelen

Een ‘wolk van wantrouwen en frustratie’ bij journalisten die een Woo-verzoek hebben ingediend, en eenzelfde ‘wolk van wantrouwen en (incidenteel) spijt’ aan de kant van ambtenaren die ze moeten behandelen. Dat obstakel voor een goed functioneren van de Wet open overheid signaleert Folkert Jensma in het voorwoord van Het Woo witboek, Best practices: van journalisten, voor ambtenaren, dat de VVOJ in samenwerking met de Open State Foundation (OSF) heeft uitgebracht.

De VVOJ presenteert op de eerste Regiomiddag in 2025: een podcast die de Vlaamse onderwereld induikt, een succesvolle Vlaams- Nederlandse journalistieke samenwerking, een kersvers Brabants nieuwsplatform en 10 tips voor AI Tools.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk