Nieuws

RvdJ: Telefoongesprek opnemen voor adequate weergave mag

‘Het staat een journalist vrij een telefoongesprek op te nemen wanneer dit nodig is om een onbetwistbare en zo adequaat mogelijke weergave van het besprokene te kunnen publiceren’, aldus de vernieuwde Leidraad (pdf inclusief toelichting) van de Raad voor de Journalistiek. Er ontstond ophef toen de RvdJ vorig jaar een journalist juist hiervoor op de vingers tikte. Voor openbaarmaking van de opname is nog altijd toestemming van de geïnterviewde nodig. Als het aan minister Hirsch Ballin ligt, wordt het heimelijk opnemen van je eigen telefoongesprekken juist strafbaar. Wat de VVOJ betreft, gaat dit omstreden wetsvoorstel in de huidige vorm direct van tafel (brief pdf).

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Op maandag 12 december om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk