Nieuws

Keynote speakers conferentie

Opnieuw wordt de jaarlijkse VVOJ conferentie opgeluisterd door twee bijzondere sprekers. Dit keer houden de Amerikaanse Stephen Engelberg en de van oorsprong Wit-Russische Vadim Lavrusik ieder een keynote toespraak.
Engelberg is verbonden aan ProPublica. Hij gaat spreken over non-profit onderzoeks- journalistiek, een ontwikkeling die, naarmate reguliere media het op veel plaatsen laten liggen, het in de VS steeds beter doet. Hij zal onder andere vertellen hoe zijn jonge organisatie het in twee jaar tijd tot een Pulitzer prijs schopte en daarmee de eerste Pulitzer voor een online publicatie in de wacht sleepte. Ook het eigen onderzoek van ProPublica komt aan de orde.
Vadim Lavrusik, verbonden aan de Columbia School of Journalism en de populaire Amerikaanse sociale nieuwswebsite Mashable, komt vertellen hoe journalisten sociale media kunnen gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk