Nieuws

Keynote speakers conferentie

Opnieuw wordt de jaarlijkse VVOJ conferentie opgeluisterd door twee bijzondere sprekers. Dit keer houden de Amerikaanse Stephen Engelberg en de van oorsprong Wit-Russische Vadim Lavrusik ieder een keynote toespraak.
Engelberg is verbonden aan ProPublica. Hij gaat spreken over non-profit onderzoeks- journalistiek, een ontwikkeling die, naarmate reguliere media het op veel plaatsen laten liggen, het in de VS steeds beter doet. Hij zal onder andere vertellen hoe zijn jonge organisatie het in twee jaar tijd tot een Pulitzer prijs schopte en daarmee de eerste Pulitzer voor een online publicatie in de wacht sleepte. Ook het eigen onderzoek van ProPublica komt aan de orde.
Vadim Lavrusik, verbonden aan de Columbia School of Journalism en de populaire Amerikaanse sociale nieuwswebsite Mashable, komt vertellen hoe journalisten sociale media kunnen gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk