Nieuws, Woo

Programma en nominaties Right To Know Day

Korte lezingen, presentatie van een handig hulpmiddel (Woberator), gesprekken met politici, discussie, verkiezing van Meest Transparante Ambtenaar en de Obstructor 2010, een docu over de Wet openbaarheid van bestuur, inzamelen van geld om obstructie te doorbreken en een glas heffen op transparantie. Zie daar in vogelvlucht het programma van de Right To Know Day, op 28 september van 19-21 uur in het Haagse Café Restaurant Gember.
De nominaties voor de verkiezingen zijn bekend gemaakt. Kans op de twijfelachtige eer van de Obstructor 2010 maken de gemeente Ede (Wob-verzoek bleef naast de fax liggen, documenten achtergehouden), de gemeente Nuenen (bracht een journalist 800 euro in rekening bij Wob-verzoek naar bonnetjes, terwijl de regionale Rekenkamer er niet voor hoefde te betalen) en het ministerie van Economische Zaken (wees na maximale beslistermijnen Wob-verzoek geheel af, ook beslissing op beroep wordt maximaal uitgesteld).
Het kan ook anders, blijkt uit de nominaties voor de Meest Transparante Ambtenaar. Er zijn vier overheidsfunctionarissen voorgedragen die de openbaarheid van informatie actief hebben bevorderd. Zie Bigwobber voor de complete nominaties.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk