Nieuws, Woo

Programma en nominaties Right To Know Day

Korte lezingen, presentatie van een handig hulpmiddel (Woberator), gesprekken met politici, discussie, verkiezing van Meest Transparante Ambtenaar en de Obstructor 2010, een docu over de Wet openbaarheid van bestuur, inzamelen van geld om obstructie te doorbreken en een glas heffen op transparantie. Zie daar in vogelvlucht het programma van de Right To Know Day, op 28 september van 19-21 uur in het Haagse Café Restaurant Gember.
De nominaties voor de verkiezingen zijn bekend gemaakt. Kans op de twijfelachtige eer van de Obstructor 2010 maken de gemeente Ede (Wob-verzoek bleef naast de fax liggen, documenten achtergehouden), de gemeente Nuenen (bracht een journalist 800 euro in rekening bij Wob-verzoek naar bonnetjes, terwijl de regionale Rekenkamer er niet voor hoefde te betalen) en het ministerie van Economische Zaken (wees na maximale beslistermijnen Wob-verzoek geheel af, ook beslissing op beroep wordt maximaal uitgesteld).
Het kan ook anders, blijkt uit de nominaties voor de Meest Transparante Ambtenaar. Er zijn vier overheidsfunctionarissen voorgedragen die de openbaarheid van informatie actief hebben bevorderd. Zie Bigwobber voor de complete nominaties.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk