Biografie

Joep Dohmen

Joep Dohmen is redacteur van NRC Handelsblad. Hij leerde de onderzoeksjournalistiek bij dagblad De Limburger. Hij onderzocht met collega Henk Langenberg vier jaar de verstrengeling van politiek en bouwwereld in Limburg. Dat leidde vanaf 1992 tot een reeks onthullingen in De Limburger over corruptie- en bouwschandalen, en tot processen tegen politici, ambtenaren en bedrijven.
Dohmen schreef over deze speurtocht het boek De Vriendenrepubliek (SUN 1996). Samen met Henk Langenberg kreeg hij in 1993 de Prijs voor de Dagbladjournalistiek voor de krantenpublicaties. In 1999 publiceerde Dohmen het boek Europese Idealisten (SUN), het resultaat van een jaar verblijf in het Europees Parlement. Tussendoor waren er voor De Limburger projecten op onder meer milieu- en voedingsgebied. Een daarvan was een reeks publicaties over de slechte overheidscontrole op de vleeshandel, in samenwerking met Bart Nijpels (KRO/Netwerk).
Sinds eind 1999 is Dohmen werkzaam bij NRC Handelsblad, eerst als redacteur Binnenland, nu als algemeen verslaggever. Hij publiceerde onder meer onderzoeken over de rooms-katholieke kerk, het betaalde voetbal, het milieu, legionella en de voedingsindustrie. In 2008 won Joep Dohmen de VVOJ-prijs De Loep voor zijn artikelenreeks ‘Chaos bij de Belastingdienst’.
Nadat de Raad voor de Journalistiek Dohmen op de vingers tikte voor het maken van heimelijke opnamen van een telefonisch interview, barstte er volop kritiek los over de uitspraak.
Dohmen is genomineerd voor De Loep 2010 met een serie over misbruik binnen de katholieke kerk, samen met Robert Chesal. Over dat onderzoek vertellen beide journalisten op de VVOJ Conferentie in Gent. Op 6 oktober j.l. verscheen het boek Vrome Zondaars (NRC Lux 2010)  dat Dohmen over het misbruik binnen de kerk schreef.
Links:
Luisteren naar luizen in de pels, VVOJ augustus 2010
Samenwerken aan onderzoek, VVOJ april 2010
Verslag VVOJ Café: “Ze keken alsof ik iets vunzigs had gedaan”, VVOJ januari 2010
Online discussie over heimelijke telefoonopnamen, januari 2010
Ophef over uitspraak Raad voor de Journalistiek over telefoonopname, augustus 2010
Zelfsturing stort Belastingdienst in chaos, VVOJ Jaarboek 2008 (inloggen vereist)
Dossier Onderzoek Joep Dohmen en de Belastingdienst: “Het is er een beetje lek” (inloggen vereist), maart 2008
Verslag VVOJ Café: ‘Onderzoeksjournalist in de rol van aanklager’, oktober 2008
De Vriendenrepubliek, boek, 1996

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk