Biografie

Joep Dohmen

Joep Dohmen is redacteur van NRC Handelsblad. Hij leerde de onderzoeksjournalistiek bij dagblad De Limburger. Hij onderzocht met collega Henk Langenberg vier jaar de verstrengeling van politiek en bouwwereld in Limburg. Dat leidde vanaf 1992 tot een reeks onthullingen in De Limburger over corruptie- en bouwschandalen, en tot processen tegen politici, ambtenaren en bedrijven.
Dohmen schreef over deze speurtocht het boek De Vriendenrepubliek (SUN 1996). Samen met Henk Langenberg kreeg hij in 1993 de Prijs voor de Dagbladjournalistiek voor de krantenpublicaties. In 1999 publiceerde Dohmen het boek Europese Idealisten (SUN), het resultaat van een jaar verblijf in het Europees Parlement. Tussendoor waren er voor De Limburger projecten op onder meer milieu- en voedingsgebied. Een daarvan was een reeks publicaties over de slechte overheidscontrole op de vleeshandel, in samenwerking met Bart Nijpels (KRO/Netwerk).
Sinds eind 1999 is Dohmen werkzaam bij NRC Handelsblad, eerst als redacteur Binnenland, nu als algemeen verslaggever. Hij publiceerde onder meer onderzoeken over de rooms-katholieke kerk, het betaalde voetbal, het milieu, legionella en de voedingsindustrie. In 2008 won Joep Dohmen de VVOJ-prijs De Loep voor zijn artikelenreeks ‘Chaos bij de Belastingdienst’.
Nadat de Raad voor de Journalistiek Dohmen op de vingers tikte voor het maken van heimelijke opnamen van een telefonisch interview, barstte er volop kritiek los over de uitspraak.
Dohmen is genomineerd voor De Loep 2010 met een serie over misbruik binnen de katholieke kerk, samen met Robert Chesal. Over dat onderzoek vertellen beide journalisten op de VVOJ Conferentie in Gent. Op 6 oktober j.l. verscheen het boek Vrome Zondaars (NRC Lux 2010)  dat Dohmen over het misbruik binnen de kerk schreef.
Links:
Luisteren naar luizen in de pels, VVOJ augustus 2010
Samenwerken aan onderzoek, VVOJ april 2010
Verslag VVOJ Café: “Ze keken alsof ik iets vunzigs had gedaan”, VVOJ januari 2010
Online discussie over heimelijke telefoonopnamen, januari 2010
Ophef over uitspraak Raad voor de Journalistiek over telefoonopname, augustus 2010
Zelfsturing stort Belastingdienst in chaos, VVOJ Jaarboek 2008 (inloggen vereist)
Dossier Onderzoek Joep Dohmen en de Belastingdienst: “Het is er een beetje lek” (inloggen vereist), maart 2008
Verslag VVOJ Café: ‘Onderzoeksjournalist in de rol van aanklager’, oktober 2008
De Vriendenrepubliek, boek, 1996

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk