Nieuws, Woo

Uitspraak Wob-zaak binnen zes weken

Mag de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Wob-verzoeken naast zich neerleggen omdat ze niet onder de Wet openbaarheid van bestuur zou vallen? Onderzoeksjournalist Brenno de Winter bestrijdt dat. Woensdag 28 juli boog de rechtbank in Arnhem zich over de kwestie.
De kernvraag tijdens de zitting blijft volgens De Winter ‘een ingewikkelde vraag’, reden waarom hij niet wil gissen naar de uitspraak van de rechtbank.
‘Als de VNG wel onder de Wob valt, moeten zij ook inderdaad openheid over hun beleid geven. Vallen ze niet onder de Wob, dan heeft dit grote gevolgen voor de journalist, en daarmee voor de burger. Een journalist kan dan geen reconstructie doen van beleid. Zo houd je als burger een soort blinde vlek over delen van beleid in Nederland.’
Tijdens de zitting kwamen opmerkelijke feiten boven tafel, aldus de Winter.
Zo bleek het dat verschillende documenten die de journalist ooit had opgevraagd, ‘wel degelijk in het bezit van VNG waren. Dit werd pas tijdens de zitting voor het eerst door de VNG tegenover de rechtbank erkend.’
Verzoeken van de rechter aan de VNG om De Winter op informele wijze een aantal documenten te overhandigen en daarmee de zaak te beslechten, leidden tot een tweeslachtige reactie van de zijde van VNG, aldus De Winter.
Al met al toonde de journalist zich tevreden over de serieuze manier waarop de rechtbank de zaak benaderde.
‘Er stond veertig minuten voor de zitting, maar uiteindelijk heeft de rechter er bijna twee uur voor uitgetrokken.’
In zijn komende uitspraak zal de rechtbank ingaan op twee vragen, vertelt De Winter.
‘Eerst moet worden vastgesteld of mijn verzoek ontvankelijk in beroep wordt verklaard. Pas als dat het geval is, kan de tweede, principiële vraag worden beantwoord: valt de VNG wel of niet onder de Wob?’
Mocht de rechter de zaak van de De Winter ‘niet ontvankelijk’ verklaren, dan kan hij theoretisch in beroep bij de Raad van State. De Winter zegt echter de uitspraak van de rechter ‘rustig af te wachten’.
De VNG zou minder geduld hebben, vertelt hij. ‘Ik heb in de wandelgangen vernomen dat de VNG waarschijnlijk naar de Raad van State stapt als zij de zaak verliest. Het ziet er dan ook naar uit dat de zaak nog wel even gaat duren.’
De schriftelijke uitspraak volgt binnen zes weken.
Tijdens de zitting kon de live twitter feed @vngincourt ook via de VVOJ-website worden gevolgd.
Meer informatie over de WOB, de activiteiten op dit gebied van journalist Brenno de Winter en anderen:
VNG slaat de plank op alle fronten mis; Opiniestuk Anneke Verbraeken namens de VVOJ in de Volkskrant, 27 juli 2010
Reactie VNG; Volkskrant 28 juli 2010
Onderliggende stukken op Bigwobber.
De Winter en Roger Vleugels op BNR Nieuwsradio.
Journalist daagt minister voor de rechter
Het principe is belangrijker dan het nieuwsverhaal (Dossier Onderzoek; inloggen vereist)
Rechtbank maakt korte metten met leges bij wob-verzoek
Journalisten dwingen openbaarheid stukken af

Gerelateerde artikelen

cafe

Alle startende, jonge en aspirant-onderzoeksjournalisten opgelet! Donderdag 20 juni zal er weer een VVOJ Start Café plaatsvinden.

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk